Реклама / Ads
47| 8453 |04.10.2013 ПОЛИТИКА

ВСС иска половин милиард за неработеща съдебна система

.
Ясен Тодоров
500 млн лева са нужни за нормалната работа на съдебната система. С този апел към депутатите се обърна Ясен Тодоров, председател на комисията „Професионална етика и превенция на корупцията” към Висшия съдебен съвет. Тодоров отхвърли всякакви съмнения и внушения за лобистки назначения на магистрати.
 
Всички процедури във ВСС били прозрачни. Той припомни, че миналата година бюджетът на магистратурата бил 400 млн, но още 100 млн отгоре щели да са още по-добре. Това юристът заяви в сутрешния блок на ТВ-7.

"Забранено ми е да коментирам казуса "Кокинов", но моето мнение е различно от това на колегите по отношение на мотивите, по които може да се използва едно подслушване", каза Тодоров. Той бил спокоен и с чиста съвест и по казуса „Ситнилски”.

Ясен Тодоров не обели и дума за предизвестения избор на Даниела Попова за ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

Той обаче заяви, че през отчетната една година ВСС е направил много за повишаване на ефективността на съдебната система и за повишаване на доверието в нея.

Тодоров очевидно не е чел или не иска да си спомня данните от социологичекото проучване на Алфа рисърч от юни 2012 г. Ето какви са някои от констатираните настроения сред обществото.

Над 50% от анкетираните са категорични, че корупцията е обхванала следствие, прокуратура и съд. Най-значително усещане за корупция има по отношение на работата на съда - 62.2% от анкетираните. Политическият натиск се свързва най-силно с прокуратурата - 55%. Около 45 на сто обаче виждат такъв натиск и върху съда, и разследващите органи.
2/3 от анкетираните казват, че откакто България е член на Европейския съюз, не се наблюдават промяна в ефективността, безпристрастността или справедливостта на съда. За 23% положението дори се влошава. Най-значимо влияние върху устойчиво негативното мнение за правораздавателните институции оказват "обществено значимите дела", които са и най-широко отразявани от медиите. 90% от пълнолетните граждани смяат, че тези дела се свеждат  до медиен шум, но без реален резултат. Формира се и усещането, че целта на тези дела не е постигането на справедливост, а заблуда на общественото мнение. Като конкретни примери са посочени случаят "Белнейски" и убийството на Яна в Борисовата градина. Сред коментираните дела са още тези свързани с Алексей Петров, Маргините, „Наглите”, "братя" Галеви и др. Анкетираните често отговарят и че имат усещането, че обвиняемите по знакови дела си плащат, за да не бъдат осъждани (87.5%) или се ползват с политическа протекция (81.6%).
Според 40% от пълнолетните граждани издаваните присъди никога не са справедливи спрямо извършените престъпления. Преобладава и тезата, че оправдателните присъди не са резултат от доказаната невинност на обвиняемия (8.5%), а от неефективността на разследващите (24.6%) и правораздавателни органи (22.3%), от оказвания политически и икономически натиск (40.7%), от войната между институциите (80%). Едва 10% от гражданите смятат, че доверието което имат в издаваните от българския съд решения, е еквивалентно на това към решенията на съдилищата в други европейски държави.

Това ли са постиженията на съдебната система, с които се хвали Ясен Тодоров?

Той дори не спомена, че група висши магистрати, начело с главния прокурор Сотир Цацаров, е заминала в четвъртък спешно за Брюксел. Там те ще се опитат да убедят ЕК, че има напредък в праворъздаването у нас и да смекчат тона на мониторинговия доклад, който трябва да бъде оповестен през декември. Отсега се знае, че в него ще има съкрушителни критики по темата за корупцията, кадровите назначения, разпределянето на прокурори и съдии за определени дела, както и по няои от знаковите съдебни процеси.


Малък коментар: Ясен Тодоров говори за пари. Иска половин милиард за съдебната система, за да работела тя нормално. Логично е да си помислим, че ако не получи този половин милиард системата ще работи ненормално. Но няма да се заяждаме. Нека Тодоров излезе и каже открито, защо ВСС досега не е защитил нито един маистрат, остро атакуван и заливан с клевети от обвиняеми лица и такива, които вече са осъдени. На психологичен тормоз и заплахи за живота са подложени не един и двама магистрати. Срещу тях се води целенасочена кампания в някои медии за дискредитиране и охулване.

ВСС мълчи за очевадните разтакавания на дела и злоупотребите със здравословното състояние на някои от обвинаемите, които преди да влязат в съдебата зала са яки и опасно агресивни, а след това изведнъж се превръщат в патологични образци за родното здравеопазване.

Мълчи се за абсурдите при някои отсъждания на съдеби състави и отделни съдии, които граничат с дискриминация спрямо жертвите и свидетелите. Нито дума не сме чули за корупцията в магистратските среди. Как се бори ВСС с нея и какви са конкретните резултати.

ВСС мълчи като риба за тези безобразия. Като риба мълчи и Ясен Тодоров. Защо?!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 8195 |01.10.2013 М. Кунева иска лидер за Реформаторския блок . 98| 10070 |15.09.2013 Пенсионери: Искаме си социализма и народната република . 79| 7241 |13.08.2013 ЕНП искала Борисов да остане само почетен председател в ГЕРБ . 29| 6920 |22.07.2013 Режат наполовина партийните субсидии ?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads