Реклама / Ads
2| 12020 |22.02.2013 СВЯТ

Бенедикт ХVІ си тръгва заради скандален доклад за гей-връзки и шантаж

.
Папа Бенедикт ХVІ
Журналисти от „Република” твърдят, че папата е взел решението си да се оттегли на 17 декември, денят, в който е получил досието, изготвено от трима кардинали, получили мандат да разследват т. нар. афера „ПапаЛийкс”.
 

Потенциално експлозивен доклад, излагащ на показ широка мрежа от гей-духовници във Ватикана, част от които са били изнудвани заради това, е най-вероятната причина за решението на папа Бенедикт ХVІ да се оттегли от Светия престол, съобщава британския ежедневник „Гардиън”, като цитира разследване на италианския „Ла Република”, предаде БТВ.
 

През май миналата година италианската полиция задържа иконома на Бенедикт ХVІ Паоло Габриеле, който беше обвинен, че е откраднал и изнесъл папска кореспонденция, която описваше Ватикана като място на дълбоки интриги и вътрешни борби.

 

Според италианското издание досието, състоящо се от над 300 страници, опаковани в червено, се намира в сейф в апартаментите на папата и ще бъдат предадени на приемника на Бенедикт ХVІ. В доклада, кардиналите описвали няколко фракции, действащи във Ватикана, включително такава, чиито членове били „обединени от сексуална ориентация”. Според „Република” в документа се съдържат и данни за официални лица на Светия престол, които са били обект на изнудване заради „неестествените си връзки”. Източник близък до кардиналите изготвили доклада заявява пред вестника, че „всичко се върти около нарушаването на Шестата и Седмата божи заповеди”.

 

Седмата с отнася до кражбата докато Шестата към прелюбодейството, което според доктрината на католическата църква се свързва и с хомосексуални прояви, припомня ляво-центристкия „Гардиън”.

Публикацията на „Република” твърди още, че докладът разкривал и серия локации да тайни срещи в и около Рим, сред които фигурирали вила извън италианската столица, сауна в римско предградие, козметичен салон в центъра и бивша университетска резиденция. Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди е отказал да коментира публикацията на „Ла Република” с думите, че „всяка интерпретация ще създаде допълнително напрежение, което нито папата, нито църквата искат”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6041 |11.02.2013 Папа Бенедикт XVI се оттегля от престола . 2| 5346 |02.02.2013 60 харвардски студенти изхвърчаха заради преписване . 0| 5449 |14.01.2013 Скандал във Великобритания заради наплива на българи и румънци . 0| 5465 |21.12.2012 Затвориха училища в САЩ заради края на света

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads