Реклама / Ads
5| 5196 |24.01.2011 СВЯТ

Източили милиарди от здравен фонд създаден от звезди

.
Фонд, създаден от звезди за подпомагане на борбата с болести като СПИН, се оказа прояден от корупция и скандали с присвоявания и неправомерно харчене на огромни суми, съобщава АП. Възможно е две трети от събраните 21,7 млрд. долара да са попаднали в джобовете на недобросъвестни лица.
 

Новото ръководство на Световния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария установило, че чрез счетоводни машинации и подправени документи големи суми са изчезнали. Даряваните лекарства пък били продавани на черния пазар.

Все още не е ясно колко големи щети са успели да причинят ръководителите на организацията, създадена като алтернатива на бюрократичните процедури в ООН през 2002г., тъй като е проследена съдбата на малка част от изхарчените до този момент 10 млрд. долара.

Появиха се и информации за големи злоупотреби при усвояването на парите по места. В Мавритания 67% от преведените средства за борба със СПИН са били похарчени не по предназначение, аналогични случаи има в Мали и Джибути.

В Замбия не е документирано как са били изхарчени 3,5 млн. долара, като само счетоводителят е заделил за себе си над 100 000 долара. Фондът преценил, че местното здравно министерство не може да се справи само с парите и прехвърлило отговорността на ООН, като сега си търси от местните власти 7 млн. долара.

Световният фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария предоставя механизъм за бързо осигуряване на финансиране за програми, свързани със здравеопазването.

Смята се, че за осем години е спасил 6,5 млн. човешки живота в 150 държави чрез програми за превенция на СПИН за 3 млн. души, лечение на 7,7 млн. туберкулозно болни и осигуряване на болнични легла за 160 млн. поразени от малария.

Сред големите му дарители са Кофи Анан, Бил Гейтс, Боно, първата дама на Франция Карла Бруни-Саркози и ред държави. Заради скандалите, обаче, някои от участниците преосмислят участието си. Швеция, която предоставя 85 млн. долара годишно, е замразила дарението си, докато не бъдат решени проблемите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6648 |24.01.2011 Скандал в Близкия изток след публикации на „Ал Джазира“ . 0| 4940 |24.01.2011 Стрелба в Детройт, 4-ма ранени . 0| 5406 |23.01.2011 Арктически студове в САЩ . 0| 11568 |23.01.2011 Украинец – 14 г. роб в Тайланд

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads