Реклама / Ads
0| 4192 |12.05.2019 СВЯТ

Литва избира президент

.
Днес се провежда първият тур на президентските избори в Литва. Девет са кандидатите за държавен глава. Близо 2 и половина млн. литовци имат право да гласуват.
 

Изборният ден във Вилнюс започна нормално.

 

Според предварителните проучвания шансове за явяване на втори тур имат 3-ма от тях, сред които е и настоящият министър-председател Саулиус Сквернялис, бившият финансов министър Ингриде Шимониде и икономистът Гитанас Науседа. 

 

Залогът за премиера Саулиус Сквернялис е най-голям, защото той обяви, че ще подаде оставка, ако изгуби изборите. Въпреки че има подкрепата на Партията на фермерите и зелените в Литва и на социалдемократите, премиерът се явява като независим кандидат.

 

Предварителните проучвания обаче му отреждат 3-то място, а най-вероятно на втория тур ще отидат финансист и икономист – Ингриде Шимониде, която е бивш финансов министър и заместник-ръководител на Литовската централна банка в периода 2013-2016 година, и икономистът Гитанас Науседа. И двамата са независими кандидати, макар Шимониде да има подкрепата на коалицията “Път на отечеството“ – Литовски християндемократи.

 

Засега Шимониде печели най-голяма подкрепа за поста на Желязната лейди, както наричат настоящия президент Далия Грибаускайте. Тя няма право да се кандидатира заради изтичането на втория ѝ мандат.

 

За да бъде обявен за победител още на първия тур, един от деветимата кандидати за президент трябва да получи повече от половината гласове от всички отишли до урните. Има и допълнително условие, половината от избирателите да са упражнили правото си на глас да изберат президент, в противен случай ще се проведе балотаж между двамата кандидати с най много гласове, който ще бъде на 26 май заедно с евровота, посочва БНТ. За да бъдат валидни двата референдума, във всеки от тях трябва да участват минимум половината избиратели. За да се намали броят на местата в Семата, предложението трябва да получи поне половината от реалните гласове, но не по малко от една трета от всички, имащи право на глас.

 

Заедно с първия тур се провеждат и два референдума – за намаляване на броя на депутатите от 141 до 121 и  за запазване на двойното гражданство с определени държави.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3847 |05.05.2019 Македонците излизат на балотаж за избор на президент . 0| 4335 |25.04.2019 Джо Байдън влиза в битката за президент на САЩ . 1| 3919 |22.04.2019 Битката за президент в Македония продължава на втори тур . 0| 4382 |21.04.2019 Балотаж на президентските избори в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads