2|
5317
|25.11.2009
СВЯТ
По-малко месо, по-добра природа и повече здраве
Намалената консумация на месо с 30 % би помогнала за намаляване на въглеродните емисии и за подобряване на човешкото здраве, твърдят австралийски и британски учени, цитирани от агенция Ройтерс.
Използвайки прогнозни модели, те открили, че подобряването на ефективността на производството, улавянето на въглерода от атмосферата и намаляването на зависимостта на фермерите от фосилни горива няма да са достатъчни за постигането на новите еконорми за сектора. Ако тези три фактора обаче се комбинират с ограничаване на добитъка в големите страни производители с 30 %, както и сходно намаление на месото в хранителната диета на хората, то това ще донесе сериозни ползи за общественото благополучие.
Проведеното проучване показва, че ограничаване на консумацията на наситени мазнини с животински произход с една трета се отразява на вероятността за смъртни случаи, предизвикани от сърдечни заболявания със 17%. Във Великобритания това би се равнявало на 18 000 спасени живота годишно.
По данни на Организацията на ООН за прехрана и земеделие 18 % от всички парникови емисии са резултат от производството на месни продукти. Предвижданията за бранша са особено тревожни, тъй като, ако потреблението на месо продължи да се покачва с настоящите темпове, нивата на консумация през 2030 г. ще изпреварят тези от 2000 г. с 85%.
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads