Реклама / Ads
0| 9500 |13.01.2010 СВЯТ

Над 100 хил. жертви в Хаити след земетръсен апокалипсис

.
Разрушенията в Хаити Източник: Очевидци на земетръса по FBT
Агенцията на САЩ за международно развитие спешно изпрати в Хаити спасителни групи. Те ще помагат за преодоляване на последствията от страшното земетресение, ударило островната държава снощи. По официални данни над 100 000 са пострадалите, а 3 млн. - ранените.
 

В Хаити са пристигнали 72 сътрудници на агенцията, както и 48 тона спасителна техника, както и специално обучени кучета.
Американският президент Барак Обама заяви, че неговата страна ще помогне по всякакъв начин на Хаити.

Мощно земетресение от 7-ма степен по скалата на Рихтер беше регистрирано тази нощ в Хаити, съобщи Националната служба по геология на САЩ. Трусът е бил на дълбочина 10 км. и на 15 км. от столицата на Хаити Порт-о-Пренс.
Минути след него са регистрирани и два вторични труса със сила 5,9 и 5,5 по Рихтер.

В резултат на земетресението е рухнала болницата в град Петионвил. Очевидци съобщават и за няколко разрушени частни домове. Силно за засегнати сградата на ООН и президентския дворец.
Ройтерс съобщава за десетки загинали и стотици останали под развалините. Цели райони са блокирани, хората се мъчат сами да изравят от руините свои близки и познати.

В Хаити, Куба и Доминиканската република е обявена опасност от цунами, което допълнително хвърля в паника жителите на тези страни.
Световни агенции са единодушни, че това е най-разрушителното земетресение в региона от десетилетия насам. Министерството на външните работи на България няма информация за пострадали българи при земетресението в Хаити, съобщи говорителят на министерството Драговест Горанов пред БТА. България няма официално представителство в Хаити, най-близкото дипломатическо представителство е в Куба, но и оттам все още не е пристигнала никаква информация, посочи Горанов. Според него ще мине известно време, докато властите в Хаити успеят да дадат сведения за последиците от земетресението. Близо три милиона души са пострадали от силното земетресение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5362 |11.12.2009 Взрив на мина в Турция; жертви . 0| 5242 |05.12.2009 Експлозия в руски клуб взе над 100 жертви . 1| 5177 |29.11.2009 Разпознават жертвите от взривения влак . 0| 5502 |25.11.2009 Политическо убийство взе 52 жертви във Филипините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads