Реклама / Ads
8| 6666 |16.03.2011 СВЯТ

Нов трус люля Токио, хаос на японските летища

.
Ново земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е било регистрирано в Япония, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на местните власти.
 

Епицентърът на земния трус е бил в префектура Ибараки, която е разположена североизточно от столицата Токио, на дълбочина 60 км.

Земетресението е било усетено в повечето от централните префектури на главния японски остров Хонсю. Няма данни за жертви и разрушения, както и опасност от възникване на цунами.

По информация на световните агенции страховете, че ядрената криза в Япония все повече излиза от контрол, са станали  причина за създаването на огромен хаос на японските летища. Японските авиокомпании едва смогват да се справят със струпването на пътници, желаещи да напуснат Япония, съобщи Ройтерс.

Бедствието превърна част от Токио в призрачен град, защото жителите или стоят затворени в домовете си, или напускат столицата, отбелязва агенцията.

Опасността от най-лошото бедствие става все по-голяма, след като изпратените от японските власти хеликоптери не успяха да охладят реактор №3 в АЕЦ "Фукушима 1", съобщава агенция "Ройтерс". Операцията е претърпяла провал заради високото ниво на радиация. Прекомерното лъчение е попречило на хеликоптера да излее вода от въздуха.

Операторът на централата - TEPCO, отказа да коментира ситуацията. Не е ясно дали хеликоптерът е трябвало да излее водата върху самия реактор или върху резервоара за охлаждане на прътовете с отработено ядрено гориво до енергоблока. Реактор №3 е единственият във "Фукушима 1", който е захранван с плутоний. Останалите пет блока черпят енергия от по-малко опасния уран.Загубите от земетресенията в Япония се изчисляват на 200 млрд. долара./

По-рано днес Франция и Австрия призоваха гражданите си, живеещи в столицата, да напуснат страната или да се насочат към южната част на Япония.

Френското посолство пък обяви, че е отправило молба към авиокомпанията "Еър Франс" да мобилизира самолети за евакуацията на френски граждани от Япония. Два от самолетите вече осъществяват полетите. Air China също отмени редица полети до Япония.

Германската авиокомпания "Луфтханза" съобщи, че променя полетите за Токио към Осака и Нагоя. Това направи и холандската "Кей Ел ЕМ", която пренасочи полетите си към Осака.

От "Аерофлот" заявиха, че до 20 март ще превозват всички пътници с вече закупени билети независимо от датата на излитане и без никакво доплащане.

Като цяло въздушният трафик в Япония е силно затруднен и не е по график.

От събота всички самолети на компанията, идващи от Токио, се проверяват за наличие на радиоактивност. Засега решението на компанията за прекратяване на полетите до Токио ще трае до 20 март.

Редица частни авиокомпании обявиха, че са затрупани с молби за съдействие за евакуация, пише още Ройтерс.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5299 |15.03.2011 Ново земетресение разлюля Япония . 1| 5350 |01.03.2011 Земетресение разлюля Нова Заландия . 0| 5166 |29.12.2010 Хаос и снежни бури превзеха московските летища . 1| 6045 |20.12.2010 Сняг в Австралия, хаос на летищата в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads