Реклама / Ads
0| 4743 |21.03.2011 СВЯТ

Нови санкции от ЕС за джамахирията

.
Нови икономически санкции върху режима на либийския лидер Муамар Кадафи ще бъдат наложени от Европейския съюз, съобщи европейски дипломат, предаде АФП.
 

Новите санкции се прилагат за 11 от сътрудниците на Кадафи, както и за девет икономически субекта, като се очаква те да влязат в сила по-късно през седмицата. Въпреки че лицата не бяха назовани поименно, според редица източници те са „инвестиционни компании, фондации, банки и държавни фирми“.

Сред тях обаче няма нито една газова или петролна компания. Приетите мерки са третите санкции на Евросъюза срещу лидера на джамахирията, който за пореден път бе призован да отстъпи властта в ръцете на народа. Четвърти санкции срещу Кадафи ще бъдат обсъдени следващата седмица в Брюксел, обяви още дипломатът.

Русия не приема намесата във вътрешната политика на Либия

Премиерът на Русия Владимир Путин заяви, че режимът на Муамар Кадафи не отговаря на критериите за демокрация, но това не дава правото на други страни да се намесват във вътрешнополитическите конфликти в джамахирията, предаде РИА Новости.

„Правителството на Русия не се занимава с външнополитическа дейност. Ние си имаме социално-икономически въпроси, но имам лично мнение. А то е, че по нито един параметър либийският режим не отговаря на критериите за демократична страна. Това е очевидно, но не означава, че ни е позволено да се намесваме отвън във вътрешнополитически, дори въоръжени конфликти, за да защитим една от страните”, каза Путин.

Руският премиер заяви, че резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия напомня на средновековните призиви за кръстоносни походи, предаде ИТАР-ТАСС. „Резолюцията на Съвета за сигурност на ООН безусловно е непълноценна и вредна. Тя разрешава нахлуването в суверенна страна. Това напомня на средновековен призив за кръстоносни походи”, каза Путин.

Премиерът на Русия Владимир Путин е обезпокоен от лекотата, с която САЩ взимат решения за използване на сила на международната сцена, предаде РИА Новости. „Политиката на САЩ придобива устойчива тенденция”, каза Путин. Той напомни, че при управлението на Бил Клинтън американците са бомбардирали Белград, а при управлението на Буш-младши – Афганистан и Ирак. „Сега наред е Либия, като се използва предлогът за защита на мирното население. Къде тук е логиката, къде е съвестта? Няма нито едното, нито другото”, заяви руският премиер.

Русия ще удвои от 2013 г. производството на стратегически ракетни системи, заяви руският премиер Владимир Путин, цитиран от Интерфакс. „Още през 2013 г. производството на ракетни системи трябва практически да се удвои“, заяви Путин. „Общо ще бъдат закупени 1300 типа оборудване и въоръжение. Планът е през 2010 г. бойните части да разполагат със 70% модерно оборудване“, допълни премиерът. „Настоящите събития, главно в Либия, показват още веднъж, че имаме право да засилим военния капацитет на Русия“, каза още той.

Британският премиер и Арабската лига с „генерално съгласия” за Либия

Британският премиер Дейвид Камерън смята, че той и генералният секретар на Арабската лига Амр Муса „са постигнали генерално съгласие” по отношение на военните действие в Либия. Това предава АФП, позовавайки се на негов говорител. Двамата лидери са провели телефонен разговор в понеделник, след като Муса отправи критика за въздушните нападения срещу Либия през уикенда. Оттогава той заявява, че коментарът му е бил интерпретиран погрешно.

По време на телефонния разговор Камерън е дал подробности за военните действия срещу Либия. Той е обяснил, че настоящите действия, прицелени във въздушните обекти за отбрана на Либия имат за цел да позволят следваща операция в зоната без полети.

Камерън също така е наблегнал, че се полагат грижи за избягване на поражения върху цивилни. „Двамата лидери са постигнали споразумение, че защитата на цивилните е от първостепенна важност”, заяви говорителят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5079 |10.03.2011 Санкции за Либия обяви Русия . 0| 4915 |08.03.2011 EС въвежда допълнителни санкции за Либия . 4| 5541 |04.03.2011 Русия губи млрд. след санкции на ООН срещу Кадафи . 0| 5162 |01.03.2011 Кремъл готви санкции срещу Либия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads