Реклама / Ads
0| 6247 |08.06.2015 СВЯТ

ЕП обсъжда сигурността на Черноморския регион

.
Европейският парламент ще приеме на сесията си в Страсбург тази седмица резолюции, свързани с отношенията с Русия и положението със сигурността в района на Черно море. Евродепутатите ще обсъдят и въпроса със сигурността на енергийните доставки за ЕС.
 
Във вторник и сряда Европейският парламент ще заседава по въпросите на енергийната сигурност, като се очаква да приеме резолюция, в която призовавадържавите от ЕС да говорят с един глас в преговорите си за доставки на енергия. Евросъюзът все още внася 53 на сто от общата потребявана енергия, като все още дял от енергийния внос произхожда от нестабилни от геополитическа гледна точка региони, а някои
държави от ЕС все още са зависими от един-единствен външен източник на доставки.

Очаква се Европарламентът да призове Европейската комисия да разгледа възможността за започване на кампания за повишаване на осведомеността на европейските граждани за това как да намалят потреблението на енергия в домакинствата.

В сряда ще бъдат обсъдени доклади за състоянието на отношенията между ЕС и Русия, както и за стратегическото военно положение в Черноморския басейн след незаконното завземане на Крим. В проекта на резолюцията по първия доклад се посочва, че ЕС не може да си представи завръщане към предишните отношения и няма друг избор, освен да преразгледа критично връзките си с Русия.

Европейският парламент призовава Комисията да задели незабавно необходимото финансиране за конкретни проекти, насочени към противопоставяне на руската пропаганда и дезинформация на територията на ЕС и в чужбина.

Евродепутатите призовават Европейската комисия да възобнови работата по изграждането на газопровода "Набуко".

Във вторник и сряда евродепутатите ще разгледат годишния доклад на надзорния съвет на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Основните критики по документа са свързани с независимостта на надзорния съвет и спазването от страна на ОЛАФ на регламентите. Докладът оставя неясноти, доколко ефективно ОЛАФ защитава финансовите интереси на ЕС. Службата е открила 423 разследвания в един и същи ден с едно-единствено решение на нейния генерален директор, в противоречие с правното изискване за започване на дела.

В сряда ЕП ще обсъди препоръките за търговското споразумение между ЕС и САЩ. Механизмът за уреждане на споровете между държавите и инвеститорите се очаква да бъде основна тема на дебатите. Мненията са разделени дали ЕП трябва да постави въпроса за изключване от споразумението на използването на частен арбитраж за разрешаване на спорове между инвеститори и държавни органи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4837 |10.01.2015 Френският премиер призна: Имаме пропуски в сигурността . 6| 4812 |06.12.2014 Турция и Гърция затоплят отношенията си, обсъждат енергийни проекти . 6| 6079 |20.11.2014 Меркел: Русия е изключително важна за обезпечаването на сигурността на Европа . 2| 5387 |06.09.2012 Израелски антитерористи: България, затегнете сигурността!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads