Реклама / Ads
1| 3095 |19.07.2021 СВЯТ

ООН: Всеки десети на планетата гладува заради COVID-19

.
Източник: БГНЕС
Пандемията от коронавирус е увеличила броя на гладуващите хора по света. В момента всеки десети човек на планетата гладува. За това алармират пет организации на ООН, които участват в изготвянето на Световния доклад за прехраната, като между тях са УНИЦЕФ и Световната здравна организация, предава БГНЕС. Заключението е, че COVID-19 бързо е променил живота на много хора на Земята, защото голяма част са загубили работните си места и в същото време цените са се повишили, особено на основните средства за живот.
 

„Ако това не е спешен сигнал, не знам какво е. В сравнение с последния доклад, сега имаме още 161 милиона гладни хора. Ако гладът не е проблем номер едно в света, тогава не знам какъв е“, каза Дейвид Бийзли, директор на Световната програма по прехраната.

 

Повечето от хората, които страдат от недохранване, живеят в Африка, където се наблюдава най-голям брой гладни хора, следвани от Азия, Латинска Америка и Карибите, съобщава „Гардиън“.

 

Доминик Цилер от Фонда за подпомагане на ООН казва, че „мнозина живеят така, сякаш няма да има утре“ и посочва, че това разрушава основата на живота и води до глад и недохранване.

 

„Това трябва да спре“, настоя Цилер.

 

През последната година почти всеки трети жител на планетата не е имал безопасен достъп до достатъчно количество храна, а сред тях има милиони деца. Това показва, че нещата вървят в грешна посока, предупреждават още авторите на доклада.

 

„Горд съм, че можем да изстрелваме ракети с космически туристи до Луната, но на Земята в същото време деца гладуват всеки ден“, каза Бийзли.

 

Организацията на обединените нации призова политиците за помощ на бедните страни за смекчаване на последиците от пандемията.

 

„Трябва да работим заедно по хранителната система и нейната трансформация. Никой не трябва да бъде пренебрегван“, каза Зузана Якоб от Световната здравна организация.

 

От десетилетия гладът по света непрекъснато намаляваше, но от 2015 г. броят на гладните отново започна да нараства. Преди това Организацията на обединените нации си бе поставила за цел да сложи край на глада по света до 2030 г., но при сегашните обстоятелства, особено поради пандемията, тази цел ще бъде трудно постижима.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3545 |07.05.2021 Безплатна бира за всеки ваксиниран в САЩ . 4| 3689 |18.04.2021 Навални може да умре „всеки момент“, твърдят лекари . 14| 5091 |14.02.2021 Байдън след оправдаването на Тръмп: Всеки американец има дълга да брани истината . 0| 5020 |19.05.2020 Тръмп обяви: Пия хидроксихлорин всеки ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads