Реклама / Ads
0| 5315 |29.04.2011 СВЯТ

Още един „Ден на гнева” в Сирия

.
Нови протести след петъчната молитва се планират от сирийската опозиция, въпреки смъртоносното потушаване на демонстрациите от силите за сигурност. Сирийците да излязат на демонстрации в поредния “Ден на гнева”, за да изразят солидарност с град Дераа в южната част на страната, който стана център на протестното движение, призовават активистите в страната.
 

За първи път забраненото в Сирия движение „Мюсюлмански братя” се включи директно в призивите за протести. В декларацията на организацията се казва: „Не позволявайте на режима да обсажда вашите сънародници. Скандирайте в един глас за свобода и достойнство. Не позволявайте тиранинът да ви заробва. Бог е велик.“

Правителството на Сирия от своя страна нареди на държавните служители и членовете на управляващата партия “Баас” след петъчната молитва също да излязат на улицата и да проведат демонстрации в подкрепа на президента Башар Асад.
Междувременно местните власти, цитирани от РИА Новости, обявиха, че през последния месец и половина при сблъсъците между протестиращи и полиция са загинали 70 мирни граждани и представители на силовите структури. В същото време по данни на опозицията при сблъсъците между демонстранти и служители на органите на реда в Сирия са загинали най-малко 450 души.

В света расте възмущението от жестокостта, с която сирийските власти потушават протестите. В петък посланиците на страните-членки на ЕС ще обсъдят в Брюксел евентуално въвеждане на санкции срещу режима на президента Башар Асад. Очаква се рестрикциите да бъдат аналогични с приетите през февруари ограничения срещу Либия. Това включва забрана за издаване на визи на представители на сирийското ръководство, които според Брюксел носят отговорност за репресиите срещу участниците в антиправителствени демонстрации.

ЕС може да замрази помощите за развитие, които се отпускат редовно на Сирия. Санкциите трябва да бъдат одобрени от Съвета на ЕС на равнище министри, за да влязат в сила. Франция, Германия, Италия, Белгия и Великобритания настояват за възможно най-бързо въвеждане на санкциите срещу Дамаск.

В Женева на извънредно заседание, свикано от САЩ, се събира Съветът на по правата на човека на ООН. В проекторезолюция, предложена от САЩ, се настоява за създаването на независима комисия, която да разследва твърденията за нарушаването на правата на човека в Сирия.

Американски дипломат е бил задържан за кратко в Сирия през уикенда, съобщи представител на Държавния департамент на САЩ. „Служител на посолството на САЩ беше задържан и освободен миналия уикенд. Протестирахме против това в Дамаск и Вашингтон“, съобщи представителят на посолството.

Джефри Фелтмън, заместник държавен секретар на САЩ по въпросите на Близкия изток, е повдигнал въпроса пред сирийския посланик във Вашингтон Имад Мустафа по време на среща за политическата криза. Според изнесените в медиите данни, към дипломата е проявено „грубо отношение“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6169 |27.04.2011 Племена искат единна Либия без Кадафи . 3| 5940 |30.03.2011 „Обединен защитник” се ръководи от НАТО . 5| 4883 |26.03.2011 Кр. Георгиева: Обединена Япония ще се справи . 4| 6007 |22.03.2011 Взривове в Либия; единият до резиденцията на Кадафи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads