Реклама / Ads
2| 6002 |11.12.2013 СВЯТ

Полиция разчиства протестния лагер на площад "Независимост" в Киев

.
Хиляди украински полицаи направиха изненадващ щурм в протестния лагер в Киев рано тази сутрин, слагайки начало на дълга конфронтация с протестиращите.
 

Полицията започна за обгражда киевския централен площад „Независимост" около полунощ местно време само часове след като президентът Виктор Янукович се срещна с върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън и обеща да продължи преговорите за по-нататъшната интеграция на Украйна с ЕС, съобщи 24 часа.

 

Полицията започна да изтласква протестиращи от района на площада и да премахва техните палатки. Полицията разби барикадите, които протестиращите бяха издигнали около площада, окупиран без присъствието на силите за сигурност за повече от седмица.


„Не става дума за разпръсване на протестиращите", казаха от пресслужбата.

На „Независимост" тази нощ са били ранени десет военнослужещи, съобщи министерството на вътрешните работи на Украйна.

Лидерите на опозицията по-рано нееднократно призоваваха да не се оказва съпротива на силите за сигурност. По информация на ведомството, депутати и техни помощници възпрепятстват комуналната техника, като блокират със своите автомобили централни улици на Киев. Освен това, депутати призовават протестиращите „да се съпротивляват на сътрудниците на службите, като по този начин да им попречат те да изпълняват решението на съда за разблокиране на непешеходната част на улиците в района на площад „Независимост".

След опита на властите да прогонят протестиращите от централния площад, украинската опозиция заяви, че няма да се съгласи на компромис с властите. От сцената на киевския площад лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко каза, че чрез опита да се прогонят демонстрантите от „Евромайдан" президентът на Украйна Виктор Янукович „е затворил вратата към всякакъв компромис".

Първите реакции на операцията на украинската полиция не закъсняха. След като частите за борба с безредиците щурмуваха основната сцена на проевропейските демонстрации на площада, Делегацията на Европейския съюз в Украйна заяви, че се опитва да установи контакт с украинските власти, за да предотврати използването на насилие срещу гражданите. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5974 |09.12.2013 В Киев полицията щурмува Кличко и протестиращите . 0| 5812 |11.06.2013 Турската полиция бутна барикадите на Таксим (видео) . 3| 5160 |17.04.2013 Полицията в Лондон на крак за погребението на Тачър . 1| 5153 |07.12.2012 Сблъсъци между демонстранти и полицията в Атина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads