Реклама / Ads
3| 5077 |06.09.2010 СВЯТ

Проблемът с ромите на дневен ред в ЕП

.
Депортирането на румънски и български роми от Франция вкара ромския проблем в дневния ред на Европейския парламент.
 

Първата сесия на парламента след лятната ваканция, който започва днес в Страсбург, ще обсъди положението на ромското малцинство в Европейския съюз, най-многобройното в съюза.

Решението за извънреден дебат бе взето миналата седмица от Конференцията на председателите на политически групи в Европейския парламент.

До подобни решения се стига, когато даден проблем, политически, икономически или социален, стане водещ сред европейското обществено мнение.

Разрушаването на ромски лагери във Франция, депортирането на румънски и български роми от страната, опитите на френските власти да облекат тези си действия в законови одежди, призивите на политици от други държави от Европейския съюз да се следва френския пример по отношение на ромите - това са само някои от моментите, които накараха Европейския парламент да се задълбочи в проблема.

Дебатът е насрочен за утре следобед. Тонът му вече бе зададен от многобройните демонстрации за осъждане на политиката на френските власти по отношение на ромите както в самата Франция, така и в други държави от Европейски съюз.

Особено важно обаче е каква резолюция ще приеме Европейският парламент по проблема. Такъв документ, особено силно осъдителен, може да накара френските власти да преосмислят политиката си към ромите.

Тази сесия на Европейския парламент ще се запомни и с друго събитие.

Пак във вторник, но сутринта, председателят на Европейската комисия трябва да произнесе слово "За състоянието на съюза", след което да последват дебати. Словото на Жозе Мануел Барозу, което се произнася за първи път в европейската история и което по наименование си прилича като две капки вода с годишното послание на президента на САЩ "State of the Union" (Състоянието на съюза - англ.), трябва да очертае сегашното политическо, икономическо и социално положение в Европейския съюз, предизвикателствата през следващите години.

Дневният ред на тази първа сесия на Европейския парламент след лятната ваканция ще носи и забележим български отпечатък.

Депутатите ще обсъдят помощта за жертвите от наводненията в Пакистан. На дебата по темата се очаква да присъства българският комисар Кристалина Георгиева, която отговаря за хуманитарната помощ и реакцията при кризи и която посети засегната от безпрецедентни наводнения страна миналия месец.

Освен това се очаква Европейският парламент да приема два "български" доклада - на българските европейски депутати Слави Бинев за фалшифицирането на евромонети и на Антония Първанова за насилието срещу жени в Европейския съюз.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4827 |03.09.2010 Ромите в лагери, иска унгарска партия . 12| 5203 |01.09.2010 Йотова: ЕК странно мълчи за драмата с ромите . 14| 5532 |27.08.2010 2/3 от французите не щат ромите ни, подкрепят Саркози

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads