Реклама / Ads
4| 7822 |28.07.2017 СВЯТ

Русия гони us-дипломати за ”шантаж”, отнема имоти

.
До 1 септември Съединените щати трябва да намалят броя на своите дипломатически представители на територията на Руската федерация до 455 души. Толкова останаха в момента и руските дипломати в САЩ, след като Вашингтон поиска някои от тях да напуснат по обвинения в шпионаж и намеса във вътрешните работи. Според руските медии, това ще засегне около 35 души.
 
Става дума за работещите в посолството на САЩ в Москва и в генералните консулства в Санкт Петербург, Екатеринбург и Владивосток. Русия предупреждава, че ако Вашингтон продължи да гони нейни представители, ще настоява съответно броят на американците също да бъде намален.

Още до 1 август американците трябва да напуснат и използваните складови помещения на ул. „Дорожная“ и резиденцията в крайградската местност „Серебряный бор“.

Контрасанкциите са по повод гласуваните снощи от Сената нови по-затегнати санкции на САЩ срещу Русия заради анексирането на Крим през 2014 г. Новият закон на практика „връзва ръцете“ на президента Доналд Тръмп за евентуално облекчаване на санкциите.

„Последните събития свидетелстват за това, че в някои кръгове в САЩ се е настанила русофобията и са поели курс на открита конфронтация с нашата страна“, се казва в позиция на Министерството на външните работи в Москва.

Русия твърди още, че американските санкции са незаконни, защото в САЩ се изземва руска дипломатическа собственост, което е нарушение на Виенската конвенция.

„Приемането на новия закон за санкциите с цялата си очевидност показа, че отношенията с Русия станаха заложник на вътрешнополитическите битки в самите САЩ. Въпреки това, новият закон си поставя за цел, използвайки политически инструменти, да създаде недобросъвестни конкурентни предимства за САЩ в глобалната икономика“.

Министерството на външните работи на Русия оценява всичко това „шантаж“.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5034 |28.07.2017 САЩ засилват санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея . 0| 4888 |26.07.2017 Станишев: Санкциите срещу Русия могат да пренаредят геополитическото домино . 1| 6348 |22.07.2017 САЩ налага нови санкции на Русия, Иран и Северна Корея

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads