Реклама / Ads
6| 3578 |10.02.2022 СВЯТ

Русия започва военни учения с Беларус

.
Александър Лукашенко, Владимир Путин Източник: БГНЕС
Русия и Беларус започнаха 10-дневни съвместни военни учения на фона на продължаващите опасения от руска инвазия в Украйна. САЩ определи ученията като ”ескалационен” ход, а Украйна заяви, че те представляват ”психологически натиск”.
 

Очаква се около 30 000 руски войници да участват в ученията с Беларус. Говорител на Кремъл ги определи като сериозни, заявявайки, че Русия и Беларус са "изправени пред безпрецедентни заплахи".

 

Руският посланик в ЕС Владимир Чижов обаче коментира пред Би Би Си, че страната му все още вярва, че дипломацията може да помогне за деескалация на кризата около Украйна и че руските войски, разположени в момента в Беларус, ще се върнат в постоянните си бази след ученията.

 

Днес в цяла Европа се очакват дипломатически разговори, насочени към намаляване на напрежението, като в тях ще се включват руски и украински пратеници, заедно с Франция и Германия - известни като Нормандската четворка.
 
Има някои предположения, че подновеният фокус върху така наречените Мински споразумения - които се стремят да се сложи край на конфликта в Източна Украйна - може да се използва като основа за успокояване на настоящата криза.


Украйна, Русия, Франция и Германия подкрепиха споразуменията през 2014-2015 г.
Посланикът на Франция в САЩ Филип Етиен написа в Туитър, че споразуменията от Минск трябва да се използват за "изграждане на жизнеспособно политическо решение".

 

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще пътува до Брюксел и Варшава в четвъртък в подкрепа на съюзниците от НАТО. Пътуването на Джонсън е част от прилива на дипломатическа активност, като външният министър Лиз Тръс и министърът на отбраната Бен Уолъс също трябва да се срещнат с руските си колеги в Москва по-късно днес, съобщава още Би Би Си.

 

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с лидерите на балтийските държави Естония, Латвия и Литва - малки държави-членки на НАТО, които граничат с Русия и са били в бившия Съветски съюз - в Берлин.

 

„Задачата е да гарантираме сигурността в Европа и вярвам, че това ще бъде постигнато“, каза канцлерът на съвместна пресконференция с датския премиер Мете Фредериксен в сряда.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4010 |07.02.2022 Макрон тръгва да помирява Русия и Украйна . 28| 4321 |02.02.2022 Байдън даде зелена светлина за изпращане на военни в Източна Европа . 8| 3987 |20.01.2022 Фон дер Лайен: Не трябва да позволяваме на Русия да разделя Европа на сфери на влияние . 13| 6206 |13.01.2022 Русия заплаши САЩ: Късаме отношенията, ако санкционирате Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads