Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

0| 2473 |08.06.2021 СВЯТ

САЩ одобриха лекарство срещу Алцхаймер за пръв път от 20 години

.
Twitter Източник: БГНЕС
За пръв път от близо 20 години регулаторните органи на Съединените щати одобриха ново лечение за болестта на Алцхаймер. Медикаментът, наречен „Адуканумаб“ (Adukanumab), е насочен към основната причина за заболяването, а не към неговите симптоми.

Преди всичко това е първото лекарство, насочено срещу механизма на самата болест, наличието на бета-амилоидни плаки в мозъка, а не само срещу симптомите, причинени от болестта, като страх и безсъние.

 

 

Асоциацията на болните от Алцхаймер в САЩ приветства решението на американския регулатор. "Това е първото одобрено от него лекарство, което забавя влошаването на състоянието, причинено от болестта", заяви Хари Джонс, председател на Асоциацията.

През ноември експертен комитет обаче се беше произнесъл срещу разрешаването на лекарството, като бе заявил, че няма достатъчно доказателства за неговата юефикасност.

 

Това мнение беше необвързващо и регулаторът реши, че ползите от лекарството надвишават рисковете. Агенцията обаче поиска от Байоджен да извърши клинични изпитания след разрешителното, за да провери клиничните ползи от медикамента. Ако той не действа, както е предвидено, може да се вземат мерки за изтеглянето му от пазара.

 

Цената на медикамента ще е между 30 000 и 50 000 долара на година, като възстановяването на сумата ще зависи от здравната застраховка на пациента. Лекарството се прилага интравенозно веднъж на четири седмици. В основата на медикамента е съединение, наречено адуканумаб.

Това са моноклонални антитела, които изчистват клъстърите от бета-амилоид от мозъка. Други експериментални медикаменти са правили същото преди, но при тях няма разлика в способността на пациента да мисли, да се грижи за себе си или да живее независимо.

 

Близо 6 милиона американци живеят с Алцхаймер, който е шестата причина за смъртност в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 3| 3608 |03.06.2021 В САЩ откриха потенциално ново лекарство срещу коронавируса . 2| 3714 |27.02.2021 В САЩ одобриха ваксината на Johnson & Johnson . 7| 7432 |10.04.2020 Учени откриха лекарство, което потиска Covid-19 за два дни . 0| 3945 |04.01.2017 Франция спира продажбата на лекарство на базата на витамин Д

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ