Реклама / Ads
0| 3316 |24.06.2022 СВЯТ

Сенатът на САЩ прие първия законопроект за контрол на оръжията от десетилетия насам

.
Източник: БГНЕС
Сенатът на САЩ прие законопроект за контрол на оръжията - най-значимото законодателство за огнестрелните оръжия от близо 30 години.
 

Той налага по-строги проверки на младите купувачи и насърчава щатовете да изземат оръжията от хора, считани за заплаха.


В рядък двупартиен пробив в мерките за контрол на оръжията, 15 републиканци се присъединиха към демократите в Сената, за да одобрят законопроекта. Той все още се нуждае от одобрението на долната камара, преди да бъде подписан от президента Джо Байдън.


Президентът призова за бързо гласуване „на този двупартиен законопроект", въпреки че не отговаря далеч на неговите искания. Активистите за контрол на оръжията и повечето демократи също биха искали да видят много по-строги мерки за контрол на оръжията.
 
„Тази вечер, след 28 години бездействие, двупартийните членове на Конгреса се събраха, за да се вслушат в призива на семействата в цялата страна и приеха законодателство за справяне с бича на насилието с оръжия в нашите общности“, заяви Байдън.


Законопроектът дойде след масовите стрелби миналия месец в супермаркет в Бъфало, Ню Йорк и основно училище в Увалде, Тексас, при които загинаха 31 души.

 

Реформите включват:


- По-строги проверки за купувачи под 21 години


- $15 милиарда федерално финансиране за програми за психично здраве и подобрения в училищната сигурност;


- Финансиране за насърчаване на щатовете да прилагат закони за „червен флаг“ за премахване на огнестрелни оръжия от хора, считани за заплаха;


- Затваряне на така наречената „вратичка за гаджето“ чрез блокиране на продажбата на оръжие на осъдените за злоупотреба с неженени интимни партньори.


Президентът Байдън настоя за по-големи реформи - включително забрана на щурмови оръжия, използвани при масовите стрелби в Тексас и Бъфало - или поне увеличаване на възрастта, на която те могат да бъдат закупени.


Смята се, че стрелецът в стрелбата в Тексас е закупил две полуавтоматични пушки дни, след като навършил 18 години.

 

Законопроектът също е важен, защото за първи път от десетилетия предложените реформи са получили такова ниво на подкрепа както от демократите, така и от републиканците.
 
Исторически, усилията за укрепване на американските закони за оръжията са били блокирани от Републиканската партия.

 

Този път гласуването в 100-членния Сенат беше 65-33.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3967 |21.06.2022 След краха във Франция: Макрон не прие оставката на премиера Елизабет Борн . 0| 3927 |12.06.2022 Председателката на Европейската комисия: Трябва да вземем историческо решение за приемане на Украйна в ЕС . 0| 3770 |09.06.2022 Американски законодатели приеха строги мерки за контрола на носенето на оръжие . 0| 3705 |30.05.2022 Ирландия потвърди първия си случай на маймунска шарка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads