Реклама / Ads
3| 4739 |12.09.2024 НОВИНИ

Унгария заплашва да заведе дело срещу Европейската комисия

.
Страната настоява да ѝ се възстановят разходите за защита на външната граница на Европейския съюз, които Будапеща твърди, че възлизат на около 2 милиарда евро
 

"Готови сме да съдим Европейската комисия, след като тя е възстановила частично или изцяло разходите, направени от други държави членки, защитаващи шенгенската граница", заяви началникът на кабинета на унгарския премиер Гергели Гуляс.

 

"Унгария е похарчила два милиарда евро за защита на шенгенската граница през последните години, без да получи каквото и да било значимо финансиране от ЕС".

 

Премиерът националист Виктор Орбан затвори основен транзитен маршрут през Унгария за стотици хиляди мигранти, бягащи от войната и бедността през 2015 г., като засили подкрепата си в страната, но беше остро разкритикуван от много съюзници в ЕС.

 

В понеделник Германия обяви планове за налагане на по-строги проверки по всички свои сухопътни граници в опит за справяне с незаконната миграция.

Контролът в широката зона на свободно движение - европейската шенгенска зона - ще започне на 16 септември и първоначално ще продължи шест месеца. Това е драстична промяна спрямо предишната политика на отворени врати на Берлин.

 

"Виждаме, че има промени в Европа", посочи Гуляс. "През 2015 г. унгарският министър-председател беше първият, който ясно каза, че ако ЕС не наложи правото на Общността и Шенгенското споразумение, тогава Шенген ще се разпадне".

Гуляс заяви, че решението на Берлин да наложи граничен контрол от понеделник означава, че Германия унищожава зоната за свободно движение в рамките на ЕС.

 

Припомняме, че преди няколко месеца Европейската комисия даде на Унгария два месеца, за да облекчи опасенията относно закона ѝ за суверенитета, преди въпросът да бъде отнесен до Съда на ЕС, съобщава "Ройтерс". Спорният закон предвижда затвор за организации, които приемат чуждестранни средства за политически каузи.

 

През февруари ЕК откри процедура за нарушение заради закона за "защита на националния суверенитет", приет през декември, който според Брюксел нарушава демократичните ценности и основните права на Съюза. Комисията заяви, че отговорът на Унгария на известието през февруари не е облекчил опасенията ѝ.

 

"Първо го унищожи, като не накара страните членки на ЕС ефективно да защитават външните граници, а сега го унищожава, като наложи контрол на вътрешните граници". 

 

По тази причина ЕК е изпратила т.нар. мотивирано становище, което е официално искане за спазване на законодателството на ЕС. Съгласно него Унгария разполага със срок от два месеца за отговор и предприемане на необходимите мерки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2184 |12.09.2024 Ето как изглежда туристическата разходка в Космоса /видео/ . 2| 2169 |12.09.2024 На 16 януари избират новия главен прокурор на България . 4| 2427 |12.09.2024 Стоян Панчев за ФрогНюз: Екзотична идея е, че ще влезем в еврозоната лятото или есента на 2025 г. . 15| 3048 |12.09.2024 Илия Налбантов за ФрогНюз: Темата с ядрения шантаж вече не е монопол на режима на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads