Реклама / Ads
0| 2185 |12.09.2024 НОВИНИ

Великобритания спасява здравеопазването с 10-годишен план

.
Британското правителство разработва 10-годишен план за преструктуриране на Националната здравна служба (НЗС)
 

Това решение идва в отговор на независим доклад, който разкри сериозни проблеми в системата, включително хронична липса на инвестиции и управленски реорганизации, които доведоха до критично състояние на здравната услуга, съобщава "Ройтерс". 


НЗС премина през един от най-тежките си периоди през последните години, борейки се с последиците от COVID-19, големите натрупани чакащи случаи за изборни процедури и масовите протести на здравния персонал. Предишното консервативно правителство не успя да намали списъците на чакащите, а текущото ръководство, начело с премиера Киър Стармър, постави като приоритет договарянето на заплати със здравния персонал.


Въпреки това, Стармър подчерта, че ще са нужни дълбоки реформи, за да се справи НЗС с нарастващите разходи за грижа за застаряващото население, без да се увеличават данъците. "Работещите хора не могат да си позволят да плащат повече, така че реформите са неизбежни", заяви той, подчертавайки, че новият план ще бъде разработен с участието на здравни работници и пациенти.


Речта на премиера дойде след доклада на Ара Дарзи, хирург и член на Камарата на лордовете, който бе натоварен със задачата да проучи състоянието на НЗС. Дарзи заключи, че НЗС е влязла в пандемията с най-ниските нива на устойчивост заради липса на инвестиции през последното десетилетие. Той отбеляза, че в много области качеството на здравните грижи се е влошило и твърде много пациенти чакат прекалено дълго.


Стармър също отбеляза, че кризата в НЗС допълнително влошава икономиката на страната, като 2,8 милиона души на пазара на труда остават икономически неактивни поради дългосрочни заболявания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 2169 |12.09.2024 На 16 януари избират новия главен прокурор на България . 0| 2185 |12.09.2024 СЗО осъществи най-голямата досега евакуация на жители от Газа . 4| 2426 |12.09.2024 Стоян Панчев за ФрогНюз: Екзотична идея е, че ще влезем в еврозоната лятото или есента на 2025 г. . 15| 3042 |12.09.2024 Илия Налбантов за ФрогНюз: Темата с ядрения шантаж вече не е монопол на режима на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads