Реклама / Ads
10| 6556 |28.12.2023 СВЯТ

"Вучич открадна свободната воля на гражданите". Сърбия продължава да ври и кипи

.
Източник: EПА/БГНЕС
Наблюдателите на изборите твърдят, че е необходим международен натиск върху президента Александър Вучич заради тактики като подправяне на избирателните списъци. Студентите се заканиха, че "постепенно ще радикализират" действията си в зависимост от отговора, който ще получат от отговорните институции в страната.
 

Младите хора и студентите, които по обяд на улично кръстовище в Белград играят футбол и танцуват, могат да заблудят минувача, че просто са дошли да се забавляват, пише "Politico". 


Единствено плакатите им и периодичните скандирания разкриват, че те блокират улицата, за да протестират срещу нередностите, допуснати по време на изборите в Сърбия на 17 декември, които бяха подложени на необичайно остра критика от страна на Брюксел относно необходимостта от подобрения в процеса на гласуване.


На 24 декември полицията за борба с безредиците се нахвърли върху протестиращите, които се бяха събрали пред кметството на Белград и бяха счупили прозорците, като преби някои от демонстрантите. След тези сблъсъци демонстрациите не дават признаци на забавяне през тази седмица, като хиляди хора настояват за освобождаването на десетки протестиращи, които според тях са задържани.






Наблюдателите на изборите повдигнаха сериозни въпроси относно начина, по който са проведени изборите в страната кандидатка за членство в ЕС, където президентът Александър Вучич - близък до Русия популист, е широко обвиняван в подкопаване на демократичните стандарти, свободата на печата и независимостта на публичните институции. След вота ЕС заяви, че е "загрижен, че изборният процес се нуждае от осезаемо подобрение и по-нататъшни реформи" и призова за разследване на нередностите.


Във вторник вечерта протестиращите се отправиха към Двореца на правосъдието с искане арестуваните протестиращи да бъдат освободени. "Единственият човек, който трябва да бъде разпитан в тази сграда, е Александър Вучич, който се противопостави на конституционния ред, като открадна свободната воля на гражданите", заяви Небойша Зеленович, лидер на опозицията. "Всичко това се прави, за да се отвлече вниманието от откраднатите избори."

 

В знак на геостратегическите последици от протестите срещу управляващата партия, Москва се намеси, заради приятелските отношения на Вучич с руския президент Владимир Путин. Посланикът на Русия в Белград играе с традиционната карта, като предполага, че следизборните протести са подклаждани от Запада, по подобие на украинския "Майдан", който се надига срещу приятелска на Русия администрация.

 

Голяма част от обвиненията в измама са свързани с надуване на избирателните списъци - включително с фалшиви имена и вкарани в автобуси избиратели - с цел манипулиране на резултатите в кметската надпревара в Белград. Спечелването на столицата далеч надхвърля символичното значение за Сръбската прогресивна партия (СНС) на Вучич, тъй като Белград е и важен властови център, където приближените му могат да спечелят всички важни обществени поръчки.





В изявление от понеделник Емилия Миленкович, една от студентките, участващи в демонстрациите, заяви, че основното искане на протестиращите е да се преразгледа списъкът на избирателите в страната, "за да се гарантира, че избирателният списък е чист". Студентите се заканиха, че "постепенно ще радикализират" действията си в зависимост от отговора, който ще получат от отговорните институции в страната.


Според централната избирателна комисия СНС е спечелила 47% от гласовете в националния парламент, докато опозиционният блок "Сърбия срещу насилието" е постигнал около 24%. Това ще позволи на Вучич да формира парламентарно мнозинство.

 

В Белград обаче надпреварата е на косъм, като според градската избирателна комисия СНС се колебае около 39%, а опозицията е в непосредствено преследване с около 34%.


Избиратели фантоми


CRTA, един от водещите наблюдатели на избори в страната, алармира за изборни измами и настоява, че допитването "не е отразило свободната воля на избирателите".

 

Раша Неделков, програмен директор на CRTA, излъчва спокойствие, докато изброява статистически данни за изборите, които може да се окажат най-компрометираните в най-новата история на Сърбия. Това е в рязък контраст с представянето му като човек, който "се опитва да дестабилизира Сърбия", каето направи министър-председателят Ана Бърнабич в изявление след изборите.

 

Чрез своята мрежа от 3 000 наблюдатели организацията наблюдава широко разпространени случаи на "дублиране и раздуване на избирателните списъци, гласуване без лични карти, присъствие на неоторизирани трети страни" и други нередности. Те съставляваха значителна част от над 5000-те наблюдатели, сред които бяха и международни организации като ОССЕ и Европейския парламент, които също изразиха загриженост относно прекомерната роля на президента в управлението на демократичния процес и обезпокоителните практики в избирателните секции.






"Избирателните секции, в които има най-големи отклонения или най-голямо увеличение на новите гласоподаватели в Белград, са тези, в които се наблюдава явен скок на гласовете за СНС", обясни Неделков.


По закон всички партии са длъжни да съберат 10 000 подписа, за да се класират за участие в изборите. "От 14 варианта на изборите в Белград документирахме, че седем листи са с фалшифицирани подписи, което е криминално престъпление", продължи той.


Проблемите се усложняват и от факта, че само в 66 от 174-те общини са проведени местни избори. Наблюдателите забелязаха тревожен модел, при който местоживеенето на избиратели от неучастващи общини е било набързо променено непосредствено преди изборите, което изкуствено е завишило избирателните списъци в ключови бойни полета като Белград.


На изборите в столицата бяха докарани и избиратели от съседна Босна и Херцеговина, която се гордее със значително сръбско население с двойно гражданство.

 

Неделков също така отбеляза, че управляващата партия е получила подкрепа с неформални процедури - като например обичайния многомесечен процес на потвърждаване на местожителството на избирателите и правото им да гласуват, който се преодолява от десетки хора, които променят адресите си наведнъж - които заместват изрично определените от закона.


"Фактът, че някой може да извърши такава прецизна операция, ни казва, че системата или институционалната цялост за получаване на местоживеене и защита на избирателния списък е нарушена", подчерта той.


Помощ от Брюксел


Критиците на изборите, включително западните наблюдатели, бяха обвинени от Вучич в намеса във вътрешните работи. "Това бяха най-чистите и справедливи избори, които сме имали досега", заяви президентът пред журналисти по време на обиколка на строителната площадка на виадукта край Врбас. "Всички знаят, че в Белград нямат никакви основателни възражения, защото знаят, че всичко беше чисто... Като деца, те не са в състояние да признаят поражението си".






Вучич, който иначе може да се похвали със силни работни отношения с ЕС и съответните държави членки, се опира в голяма степен на подкрепата на руския посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко, който твърди, че разузнаването потвърждава намесата на Запада в Сърбия.


"Опозицията започна протести, които се насърчават и подкрепят отвън", каза той пред пропагандния канал на Кремъл "Россия 24". "Той [Вучич] разполага с неопровержими доказателства, че подстрекателството и подкрепата идват от Запада", продължи Боцан-Харченко, твърдейки, че това е така, защото Сърбия е отказала да наложи санкции на Москва след пълномащабната инвазия в Украйна.

 

CRTA обаче твърди, че исканията ѝ просто са в съответствие с основните демократични принципи - такива, които се очаква Сърбия да спазва като страна-кандидатка за членство в ЕС. Всъщност те са твърдо убедени, че изборите не трябва да се повтарят веднага.

 

"Повтарянето на изборите при тези обстоятелства би довело до същата ситуация, в която се намираме сега, или дори по-лоша", обясни Неделков, като настоя, че първо е необходим независим одит.

 

За тази цел може да им е необходима помощ от ЕС или други експертни органи.

 

"Абсолютно необходимо е този въпрос да бъде интернационализиран, тъй като в момента страната няма капацитета да го реши сама с демократични средства, тъй като властите отричат съществуването на какъвто и да е проблем", каза той.

 

Един от ключовите лидери на опозицията, Мариника Тепич, започна гладна стачка скоро след провеждането на последните избори и лагерува в сградата на централната избирателна комисия.





Оттогава състоянието ѝ се е влошило и видимо слабата Тепич настоява, че ще продължи протеста си, докато международната общност не реагира на случващото се в страната.


"Това е и тест за правителството, за да докаже дали действително е ангажирано с ценностите на ЕС и другите ценности, които пропагандира", заключава Неделков.

 

Текст на Уна Хайдари в "Politico". Преводът и заглавието са на редакцията на ФрогНюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5597 |25.12.2023 Украинските въоръжени сили отрекоха Русия да е превзела Мариинка . 0| 6118 |25.12.2023 В коледната си реч Чарлз III призова за мир и опазване на природата /видео/ . 3| 14156 |25.12.2023 Украйна сваля руски изтребители на конвейер. По един Су-34 и Су-30 - аут . 2| 29206 |25.12.2023 Kризата се задълбочава. Какво представлява водената от САЩ коалиция за сигурност в Червено море?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads