Реклама / Ads
1| 5648 |28.12.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

1 400 фермeри са длъжници на НАП

.
Мирослав Найденов
Към НАП имат задължения около 1 400 фермери към момента, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов след заседание на Министерски съвет.
 

За да не изгубят парите си в размер на 5,4 милиона лева, правителството прави последен жест към тях, като удължава срока до края на януари месец. До момента той е бил до края на декември, уточни той.

Животновъдите разбират проблема си със системата на НАП като проблем с Държавен фонд „Земеделие", обясни Найденов.Той посочи, че за пръв път се процедира така и по тази причина стопаните трябва и да се дисциплинират. Само за последните няколко дни те са получили близо 80 милиона лева. 5,4-те милиона са отделени в сметките на Държавен фонд „Земеделие" и ще бъдат платени само при положение, че животновъдите платят сметките си към държавата.
Найденов уточни, че това не са европейски средства, а става въпрос за национални доплащания от републиканския бюджет.
Аграрният министър коментира и оплакванията на някои животновъди, които твърдят, че системата на Държавен Фонд „Земеделие" е пречка да получат субсидиите си. Той добави, че днес въпросът е обсъждан с премиера. Според министъра оплакванията не са основателни. Той уточни, че тази година за пръв път се изплащат субсидии на български животновъди, едва след като те се разплатят с НАП.

Стана още ясно, че няма драстични нарушения по отношение на безопасността на храните, съхранението им и срока на годност. Аграрният министър изрази съжаление, че за пореден път българите са станали свидетели на вдигане на цените около празниците. Той изтъкна, че навсякъде в Европа тенденцията е точно обратната, а именно спад на цените.
Аз имам едно от най-тежките наследства по отношение на отпуските, каза още Найденов. Той даде за пример Агенцията за борба с градушките, където положението е много тежко. Направен е график и според него се взимат отпуските, посочи аграрният министър. Самият той уточни, че е в отпуск няколко дни, но го е прекъснал заради заседанието на МС.
Найденов отбеляза, че хората все още свикват с новата уредба в това отношение. Той добави, че вчера е разговял с изпълнителния директор на Агенцията по горите. Обсъдени са сигналите за нарушения, които са получени.
Найденов е разпределил проверка, която трябва да приключи в последния работен ден на 2010 г. Ако има потвърждение на сигналите и доказателства за нарушения, ще има и съответна реакция, увери земеделският министър.Той каза още, че с премиера Борисов са обсъждали т.нар. големи ползватели като „Свилоза Свищов", които получават дървесина на преференциални цени.

Това няма как да стане и ние категорично защитихме тази теза, допълни Найденов. Той уточни, че такава практика е създадена през 2002 г., но днес това е забранено по две причини. Първо, обясни Найденов, веднага би се счело за нерегламентирана държавна помощ и второ - защото няма нищо общо с пазарната икономика.С новия закон за горите, който предстои да бъде приет на второ четене, се създават шест държавни предприятия, които ще бъдат поставени в изцяло конкурентни условия, посочи той.

Аграрният министър уточни, че няма как някое от тях да бъде натоварено със задължението да продава дървесината на преференциални цени. Това дали някъде във веригата има посредници и дали нещата са чисти, ще стане ясно след проверката. Резултатите от нея ще бъдат оповестени в началото на следващата година, изтъкна той.

Найденов припомни, че вече има сменени директори, заради подобни сигнали и това не е нещо ново. Тогава сигналите са били за недобра работа и са подавани от страна на фирмите, които се занимават с дърводобив. Затова почти всички директори на регионални горски агенции са били сменени.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5680 |11.08.2010 НАП погна длъжници по интернет . 1| 4922 |02.06.2010 НАП наказа 500 незаконни длъжници . 0| 5291 |03.03.2010 Държава и общини длъжници на родния бизнес . 2| 5269 |05.11.2009 “Черен” списък за длъжниците на ДДС искат индустриалците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads