Реклама / Ads
1| 6060 |06.12.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

115 кг. риба на боклука след проверка на БАБХ

.
Източник: Булфото
Започват масови проверки по магазините от днес до Ивановден. Това съобщи изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов. Инспекциите стартират на Никулден и ще продължат до Ивановден.
 

Специални екипи и дежурни инспектори от БАБХ ще бъдат на разположение 24 часа, обясни Моллов и уточни, че 267 инспектори ще се грижат за безопасността на храните по време на празничните дни. На телефон 0700 12299 гражданите ще могат да сигнализират за нарушения. Важно е да се отбележи, че всеки сигнал трябва да съдържа вид и наименование на храната, името на производителя, партиден номер, срок на годност, както и име на обекта, от който е закупена.

"Проблемът с качеството и безопасността на храните изисква общи усилия, за да бъде ефективен контролът. Ролята на всички е важна, защото агенцията няма възможност да покрие всички точки", обясни проф. Моллов, предаде Стандарт.

От извършените проверки днес 115 кг риба от цялата страна ще бъде унищожена. Продължават проверките в обекти за производство и съхранение на риба, пазари, обекти за търговия, хипермаркети, заведения за хранене.

Основните акценти на празничните проверки са свързани с контрола, хигиената, документацията за произхода, както и личната хигиена на персонала, стана ясно от БАБХ. Инспекторите препоръчват да внимаваме с амбулантните търговци, които продават риба.

Проверки ще има и на Студентския празник, както и по Коледа и Нова година. Там се изисква специфичен контрол по търговските обекти, складове и цехове за преработка, уточни шефът на агенцията.

Контролът не е кампаниен, а основният мотив за извършването му е завишеният риск от струпването на хора и покупко-продажбите, свързани с нелоялни доставчици на хранителни продукти, които подменят документи и търговски марки, категоричен бе Моллов. И изтъкна, че нарушенията зачестяват по време празниците.

"Целта е да се гарантира безопасността и сигурността на гражданите. Проверките имат и превантивна цел, защото при наличието на завишен контрол, търговците и доставчиците са по-внимателни", каза още той.

Сериозен анализ на контролната дейност на БАБХ се прави в момента, стана ясно от пресконференцията. Сайтът на агенцията ще бъде променен и на него ще има черен списък на фирми, за които е установена повтаряемост на негативните резултати от проверките.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7948 |29.10.2013 Каролев: Лихви по кредити падат в последните месеци . 0| 6663 |27.09.2013 Разследват топлинни счетоводители за уговорени цени . 3| 12998 |12.07.2013 Уикенд по следите на граф Дракула . 8| 6736 |27.06.2013 Ще ходим на море след протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads