Реклама / Ads
0| 4909 |12.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

От 13 декември с нови етикети на храните

.
От 13 декември влизат в сила новите правила на ЕС за етикетите, приети от Еврокомисията през 2011 г. Ключовата информация за храните вече ще се отбелязва по-ясно, като се въвежда минимален размер на шрифта.
 
Изисква се и по-ясно представяне на алергените. Ще има конкретна информация за растителния произход на рафинираните масла и мазнини, трябва да има ясно указване и за “формовано месо” или “формована риба”.

Промените бяха одобрени от европейските институции през 2011 и имат за цел европейските потребители да получават по-ясна, подробна и разбираема информация за съдържанието на продуктите.

"Важната информация за хранителните продукти ще бъде по-ясно показана върху етикетите, за да помага на потребителите да правят информиран избор. Погрижили сме се и за това етикетирането да не представлява трудност за бизнеса", заяви европейският комисар за здравето и безопасността на храните Витенис Андриукайтис.

Ето и конкретните промени:
- минимален размер на шрифта за важната информация;
- по-точна информация за алергените в храните (соя, ядки, глутен, лактоза);
- задължително изписване на произхода на прясното свинско, овче, козе и пилешко месо;
- ясно посочване кои продукти са размразени.

Същите изисквания се въвеждат и за онлайн магазините. Хранителната индустрия имаше три години, за да се подготви за новите изисквания. Новата европейска регулация позволява продажба на продуктите със старите етикети до изчерпване на количествата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2174 |08.12.2025 Топ техники, които правят игрите по-вълнуващи . 0| 2393 |08.12.2025 Надценки до 135% за коледната трапеза . 0| 2542 |05.12.2025 Дигитална трансформация: Българският бизнес става все по-технологичен, домакинствата също . 1| 2492 |04.12.2025 Уикенд с шеф Манчев в Maxi Park Hotel & SPA – кулинарно изживяване в обновения Pine & Dine

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads