Реклама / Ads
0| 5275 |24.10.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

194 млн евро вкарват британци в голф комплекс

.
Шамари и шутове за всички, които се канят да спънат мащабен инвестиционен проект, обеща шефът на КТ „Подкрепа” д-р К. Тренчев по време на първата копка край Каблешково. Направи я с багер футболистът Елин Топузаков.
 

  „Символична” първа копка (каквото и да значи това) направиха днес британски инвеститори край Каблешково. Бизнесмените Дейвид Нюмън, Томас и Никълъс Галахър имат намерение да изградят голф комплекс Black Sea Golf&Country Club и да привлекат нов тип туристи в региона, удължавайки същевременно сезона от четири на осем-девет месеца. Първата копка в присъствието на централни медии, местни кандидат-кметове и хотелиерски деятели наистина се оказа по-скоро символична, отколкото реално начало на непосредствена строителна дейност; вероятно инвеститорите целят най-вече да привлекат медийно и обществено внимание, за да ускорят процедурите по преотреждане на земята в района, заради които трябва да преминат през различни държавни инстанции.

  Само по себе си обаче инвестиционното намерение би имало определени ползи за района, в който очакват платежоспособни голфъри от цял свят, готови да похарчат парите си тук, между Поморие и Слънчев бряг. Не по-маловажен изглежда и фактът, че инвестицията ще повлече след себе си разкриването на около 800 нови дългосрочни работни места и 500 индиректни. Тъкмо този факт обясни и присъствието на д-р Константин Тренчев, лидер на КТ „Подкрепа” сред официалните гости. Той не се поколеба в присъщата си вербална стилистика да обещае на британските инвеститори съдействие и да предупреди, че, ако българските власти спънат проекта, КТ „Подкрепа” ще им раздаде звучни шамари и шутове.

В типичния сдържан британски стил Дейвид Нюмън пък предпочете да акцентира върху значението на голф-туризма, чийто международен пазар се оценява на около 15 млрд евро. Оказва се, че само в Европа броят на официално регистрираните играчи е около 5 милиона. В този смисъл България наистина би могла да се утвърди като нова модерна дестинация за международен голф туризъм, още повече, че самите играчи обичат разнообразието и благоприятния климат, който тук е даденост. В първата фаза на строителството ще се инвестират над 65 млн евро. Минималният капацитет на комплекса е около 3000 души, а ако проектът има успех на пазара, максималният капацитет през 2020 г. може да достигне до 10 000 места.

„Черешката” на тортата в официалната церемония беше появата на капитана на „Левски” Елин Топузаков, когото домакините бяха поканили да направи първата копка. След кратка инструкция от страна на титулярния багерист Топузаков успя да забие зъбите на земекопната машина в рохкавия чернозем на бъдещия голф комплекс, който освен благоприятния терен предлага и невероятна гледка към Бургаския залив – още една от причините британските инвеститори да се влюбят в терена, към който освен чисто практически били пристрастени и емоционално.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5773 |24.10.2007 Българските красоти ще се рекламират в Швейцария . 1| 5563 |24.10.2007 България и Румъния са с най-бързо растящите пазари на недвижими имоти . 0| 5655 |23.10.2007 2000 лева достигна средната цена на кв. метър в столицата . 0| 6068 |23.10.2007 Масовата инвестиционна треска се пренесе и в зимните курорти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads