Реклама / Ads
1| 4954 |06.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

С 30 млн. лв. дългове Перник е във фалит

.
Община Перник е във фалит, а сметките са запорирани. Задълженията са над 30 млн. лв., коментира зам.-кметът Денислав Захариев. Сметките са запорирани от частен съдебен изпълнител, а финансовите проблеми на общината датират от години.
Фирма е осъдила общината за 700 хил. лв., която пък я санкциониранала заради забавяния в работата, но в съда печели делото срещу общината, коментира зам.-кметът. Общината е изпуснала да си потърси 1,5 млн. лв. под формата на неустойки от неизпълнен концесионен договор от въпросната компания, съобщи още bTV.

Перник дължи и на НАП 2,6 млн. лв. с лихва 700 хил. лв. Общината е в оздравителен план, за да падне запора над сметките. Успяла е да сключи споразумения и ще плаща дълговете на части.

Общинският съвет в Перник е обявил в ликвидация "Медико-дентален център" ЕООД, а като мотив е посочено, че приходите от основната дейност на дружеството не стигат за покриване на разходите му.

Дружеството няма сключен договор с НЗОК, материалната база е технически и морално остаряла, финансовото състояние е изключително тежко и изготвяне на оздравителна програма няма да доведе до стабилизиране, смятат те.

Инвестиция в съвременна апаратура при тези условия е неоправдан разход за общината, която също се опитва да се оздрави финансово, счита кметът Вяра Церовска.

Общинският съвет освобождава от длъжност и управителя на лечебното заведение Лорита Стефанова. Определен е едногодишен срок на ликвидация, като е гласуван бюджет в размер на 55 000 лв. за обезпечаване на ликвидационните мероприятия.

Здравните заведения в Перник също имат проблеми от години, през 2014, директорът на пернишката многопрофилна болница за активно лечение "Рахила Ангелова" алармира за проблем, който слага под въпрос функционирането на лечебното заведение.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4043 |05.10.2017 ЧСИ запорира сметките на Община Перник . 0| 3924 |14.09.2017 Земетресение край Перник . 2| 4253 |30.08.2017 ”Газпром” затъва: Печалбата му рухна с над 34%, дълговете му скочиха с 19%
Реклама / Ads