Реклама / Ads
16| 5608 |26.03.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

554 фирми от 32 страни се представят на Винария 2008

.
На бала „Вино и любов, любов и вино” ще бъдат връчени наградите от Националните дегустации, които се проведоха от 2 до 10 март. 838 мостри от вина, ракии и винено бренди се състезаваха за българските винени "Оскар"-и.
 

Днес в Международен панаир Пловдив се открива Винария 2008, 16-то поред издание на Международната изложба за лозарство и винарство. Тази година в нея участват 554 фирми от 32 държави.

Както винаги, родните изби са подготвили впечатляващи колекции. Наред с класическите вина, в тях има нетрадиционни съчетания от сортове грозде.  Освен на уникални рецепти, производителите залагат и на специфични технологии за обработка на суровината, които придават неповторими качества на напитките. Очаква се тазгодишната ВИНАРИЯ да бъде много атрактивна, да покаже нови маркетингови похвати, насочени към формиране на потребителските предпочитания. Мастер клас «Дефиле на мавруда» с модератор Иван Гарелов е една от атракциите.

Друг акцент на ВИНАРИЯ 2008 е широкото предлагане на машини и съоръжения за лозарство и винарство. Фирмите от този бранш са  49% от изложителите - повече от производителите на вино и спиртни напитки, които са 33%.  Тази тенденция  се свързва с очаквания скорошен старт на Програмата за развитие на селските райони, по която ще може да се закупува и техника за лозарството със субсидии в размер от 50 до 65% от разходите. Затова на ВИНАРИЯ 2008 има богата гама от машини и съоръжения, подходящи за големи, средни и малки производители. И ако досега в центъра на проявата бяха основно вината и спиртните напитки, сега тя се превръща в цялостно изложение на лозаро-винарската индустрия, показващо всички нейни сегменти и подпомагащо фирмите от всички сектори.

Специално за изложителите на ВИНАРИЯ 2008 Международен панаир Пловдив  организира две нови услуги  -  достъп до безжичен Интернет и места за срещи и преговори извън щандовете.

50-годишен коняк ще покаже френска фирма. Сред атрактивните предложения са кристалните чаши и декантери за вино, изработени от нов вид стъкло, което подчертава качествата на напитките.  Двойнозавиващ трактор “Volcan DualSteer” с най-малък радиус на завой – 2,20 метра и с най-ниска кабина – 1,75 метра,  ще могат да видят лозарите.

plovdiv.jpg  снимка Вяра Йовева

Най-мащабната проява от деловата програма е V Конференция на високо ниво с участието на министри и заместник-министри на земеделието на страните от Югоизточна Европа. На нея ще се обсъждат мерки за насърчаване развитието на отрасъла и разширяване на пазара на вино.

Представяне на Първата официална бизнес делегация на български винопроизводители, търговци и ценители на вино в САЩ също е част от деловата програма. В нея е включена и кръгла маса на тема „Българското земеделие и създаване на организация за разработване на проекти и усвояване на европейски фондове”.

На бала „Вино и любов, любов и вино” ще бъдат връчени наградите и медалите от Националните дегустации на вина и спиртни напитки, които се проведоха от 2 до 10 март. 838 мостри от вина, ракии и винено бренди, представени от 49 фирми, се състезаваха за българските винени „Оскар”-и. Оценяваха ги две  дегустационни комисии, определени от Националната лозаро-винарска камара, която е съорганизатор на изложбата.

Експозициите на ВИНАРИЯ 2008 са разположени в палати 10, 11 и 13 на панаирния комплекс в Пловдив, а търговските щандове – в палата 7. Те ще бъдат отворени за посещение от 9 до 18 ч, а в последния ден  – до 16 ч. Входът е 3 лева, а за групови посещения на ученици от професионални училища по хранително-вкусова промишленост, обществено хранене, селско стопанство  с предварителна  заявка – 2 лева.  Специалисти, работещи в браншовете на изложбата,  имат право на безплатен достъп след регистрация.

Във връзка със скандала в МВР и последвалите събития, вчера Националната лозаро- винарска камара излезе с изявление, в което защитава един от членовете на Управителния си съвет- Винпром "Пещера" и категорично застава срещу нелегалното производство на вино и спиртни напитки, както и срещу използването на анонимна и непотвърдена информация по този повод в публичното пространство. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5393 |24.03.2008 Имигрантите са превели 318 млрд. долара в родните страни . 0| 6089 |21.02.2008 "Ваканция и СПА Експо" стартира с 320 фирми изложители . 2| 5412 |25.01.2008 Хотели у нас се множат три пъти по-бързо от други страни в Европа . 0| 7101 |05.12.2007 Наши фирми и китайски туроператори ще си сътрудничат в туризма

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads