Реклама / Ads
0| 6617 |14.06.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

К. Ангарски: Не пипайте резерва, клатим борда

.
Красимир Ангарски
Продължавам да съм категорично против харченето на пари от резерва. Дори е много, което до сега е изхарчено.
 
Тук парламентът много категорично трябва да запише в актуализирания бюджет, максималния размер, до който би могло да се взима от фискалния резерв, или да забрани на правителството, независимо какви нужди има, да пипа повече. За това предупреждава в интервю за „24 часа” финансистът Красимир Ангарски. Според него министрите и депутатите трябва да се запознаят със закона за БНБ, и да се обяви колко в момента е валутният резерв. Всяко слизане под валутното покритие на лева, означава пробив на борда и нарушаване на закона, казва Ангарски. Той съветва също кабинета да се увеличи делът на приходите от приватизация. За тази година са заложени 200 млн. лв., а според него тази цифра може да се вземе само за златната акция, която държавата притежава в „Нефтохим”. Икономистът опровергава тезата, че било неизгодно да се продава в условия на криза и твърди, че след две - три години цената на тази златна акция ще бъде още по-неизгодна.

Красимир Ангарски посочва, че истинският мотив за актуализация на бюджета е, че прогнозите и приходите и разходите в действащия бюджет са неизпълними и неточно планирани. Експертът съветва с новите промени в бюджета да не доведат до влошаване на състоянието на социално слабите и пенсионерите. Освен това трябва да има увеличение на приходите, ограничаване на разходите, стимулиране на бизнеса, реформа в нереформираните отрасли – държавна администрация, просвета, здравеопазване и др. Ангарски изтъква, че сега е моментът законодателят да приеме тежката санкция – затвор за неплатени данъци, както и друго непопулярно решение – нулеви държавни поръчки за висше образование. О догодина пък може да се въведе семейното подоходно облагане, което по-справедливо в условия на криза.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5050 |14.06.2010 Държавата оказва непозволена помощ на банките . 0| 5896 |14.06.2010 Закриват служебно фирми без регистрация в ТЗ . 0| 5469 |14.06.2010 "Софийска вода" губи монопола в София . 0| 5463 |14.06.2010 Спад на инфлацията за първи път отчитат експерти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads