Реклама / Ads
3| 5501 |30.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Антикризисно цените скачат по-ниско преди Великден

.
Агнешкият бут е "едва" 14 лева, плешка може да се намери и за 9 лв. в някои от веригите магазини, което е с лев-два по-евтино от миналогодишното увеличание преди Възкресение Христово.
 

Българските търговци се смилиха над християните в навечерието на Великден и за разлика от миналата година не удариха тежката секира, която впрочем неясно защо се е превърнала в традиция преди всеки голям християнски празник. Самите те признават, че цените на основните продукти за великденската трапеза наистина са доста високи спрямо заплатите и стандарта на българина. Въпреки това, не пожелаха да обяснят пред Frognews.bg защо обратното на логиката яйцата скачат около 10 стотинки, а агнешкото с цели 2-3 лева.

Най-скъпите яйца в големите вериги магазини са 1 лв. Био-продуктите обаче са изключение и към тях посягали единствено най-заможните българи, коментираха продавачите. Приблизително 4 от тях са колкото едно пиле. Българските в същия маркет струват от 32 до 37 стотинки, което е своеобразно увеличение за празниците. Предишните им цени бяха 0.25-0.28 лв. В момента на пазара са пуснати вносни, които са 0.25 лв. За най - бедните се предлагат пъдпъдъчи от Япония – само за 17 ст. Тази година цената на агнешкото месо средно е около 12-13 лева. Плешката се продава за около 10-11 лв. Най-скъп остава агнешкият бут, който за разлика от миналогодишните цени от 16-17 лв. по време на Страстната седмица, днес струва около14 лв. В провинцията разбира се парите, които трябва да дадете за агнешко са по-ниски. В по-малките градове разчитат на „живото тегло” и хората масово си купуват агне, което производителят коли и взима едва 5 лв. на килограм. Ветеринарите обаче предупреждават да не се доверяваме на непроверената стока.

Преди страстната седмица скочиха цените и на марулите, репичките и пресния лук, продукти от традиционната великденска салата. Салатките вече стигат до 1.30 лв., намират се и по-евтини, но търговците твърдят, че скъпите са отгледани в собствени оранжерии и нямат нитрати. Репичките и лукът са 1 лв., а връзка пресен чесън, който върви с дроб-сърмата – 80 стотинки. За десерт може да похапнете български ръчноизработен козунак срещу 6 лв. на килограм. Вносният сладкиш достига извънземните 17 лв. за 750 г. Разликата е, че има пълнеж и глазура. Опитни сладкари предупредиха, че козунаци под 2-3 лева са пълни с консерванти и оцвететители.

Припомняме ви, че на празника е хубаво на трапезата да присъства агнешка дроб-сърма. Предлагаме ви една от традиционните рецепти за ястието.

Продукти:
500 гр.агнешки дреболии
връзка зелен лук
магданоз
1/2 пакетче масло
1 ч.чаша ориз
сол
черен пипер
1 яйце
1 ч.чаша кисело мляко

Начин на приготвяне: Дреболиите се варят в подсолена вода, след което се нарязват на ситно. Лукът, нарязан на дребно, се задушава в маслото, до омекване. Добавят се измитият ориз и подправките, както и 2 - 3 ч. чаши бульон. Разбърква се.
В тавичка се изсипват дреболиите, лукът и оризът. Ястието се посолява и се пече с фолио на 180 - 200 градуса, около 40 - 50 минути. Пет минути преди края дроб - сърмата се залива с киселото мляко, в което е разбито яйцето. Пече се още 10 - 15 минути, докато се образува апетитна коричка. Приятен апетит и весели празници!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5245 |29.03.2010 Замръзяват цените на газ, парно и ток - да, ама не... . 0| 4814 |16.03.2010 На румънци и гърци се надяват курортите по Великден . 0| 4800 |12.03.2010 Easyjet сваля цените до 30% . 6| 4919 |08.03.2010 1.2 млрд.лв. похарчила предизборно 3-та коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads