3|
5662
|30.03.2010
БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ
Антикризисно цените скачат по-ниско преди Великден
Агнешкият бут е "едва" 14 лева, плешка може да се намери и за 9 лв. в някои от веригите магазини, което е с лев-два по-евтино от миналогодишното увеличание преди Възкресение Христово.
Българските търговци се смилиха над християните в навечерието на Великден и за разлика от миналата година не удариха тежката секира, която впрочем неясно защо се е превърнала в традиция преди всеки голям християнски празник. Самите те признават, че цените на основните продукти за великденската трапеза наистина са доста високи спрямо заплатите и стандарта на българина. Въпреки това, не пожелаха да обяснят пред Frognews.bg защо обратното на логиката яйцата скачат около 10 стотинки, а агнешкото с цели 2-3 лева.
Най-скъпите яйца в големите вериги магазини са 1 лв. Био-продуктите обаче са изключение и към тях посягали единствено най-заможните българи, коментираха продавачите. Приблизително 4 от тях са колкото едно пиле. Българските в същия маркет струват от 32 до 37 стотинки, което е своеобразно увеличение за празниците. Предишните им цени бяха 0.25-0.28 лв. В момента на пазара са пуснати вносни, които са 0.25 лв. За най - бедните се предлагат пъдпъдъчи от Япония – само за 17 ст. Тази година цената на агнешкото месо средно е около 12-13 лева. Плешката се продава за около 10-11 лв. Най-скъп остава агнешкият бут, който за разлика от миналогодишните цени от 16-17 лв. по време на Страстната седмица, днес струва около14 лв. В провинцията разбира се парите, които трябва да дадете за агнешко са по-ниски. В по-малките градове разчитат на „живото тегло” и хората масово си купуват агне, което производителят коли и взима едва 5 лв. на килограм. Ветеринарите обаче предупреждават да не се доверяваме на непроверената стока.
Преди страстната седмица скочиха цените и на марулите, репичките и пресния лук, продукти от традиционната великденска салата. Салатките вече стигат до 1.30 лв., намират се и по-евтини, но търговците твърдят, че скъпите са отгледани в собствени оранжерии и нямат нитрати. Репичките и лукът са 1 лв., а връзка пресен чесън, който върви с дроб-сърмата – 80 стотинки. За десерт може да похапнете български ръчноизработен козунак срещу 6 лв. на килограм. Вносният сладкиш достига извънземните 17 лв. за 750 г. Разликата е, че има пълнеж и глазура. Опитни сладкари предупредиха, че козунаци под 2-3 лева са пълни с консерванти и оцвететители.
Припомняме ви, че на празника е хубаво на трапезата да присъства агнешка дроб-сърма. Предлагаме ви една от традиционните рецепти за ястието.
Продукти:
500 гр.агнешки дреболии
връзка зелен лук
магданоз
1/2 пакетче масло
1 ч.чаша ориз
сол
черен пипер
1 яйце
1 ч.чаша кисело мляко
Начин на приготвяне: Дреболиите се варят в подсолена вода, след което се нарязват на ситно. Лукът, нарязан на дребно, се задушава в маслото, до омекване. Добавят се измитият ориз и подправките, както и 2 - 3 ч. чаши бульон. Разбърква се.
В тавичка се изсипват дреболиите, лукът и оризът. Ястието се посолява и се пече с фолио на 180 - 200 градуса, около 40 - 50 минути. Пет минути преди края дроб - сърмата се залива с киселото мляко, в което е разбито яйцето. Пече се още 10 - 15 минути, докато се образува апетитна коричка. Приятен апетит и весели празници!
Моля, подкрепете ни.
Реклама / Ads
КОМЕНТАРИ
Реклама / Ads