Реклама / Ads
2| 6945 |06.01.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Арх. Борислав Игнатов: ДНСК прави хартиен контрол, но при земетръс ще паднат сгради

.
Борислав Игнатов
Трудно е да се каже до колко България е готова за земетресения, тъй като няма достатъчно данни. Според мен около 10% от обектите не са контролирани по правилата във връзка с изискванията. ДНСК у нас се занимава по-скоро с хартиен контрол, тъй като няма ресурс. Но при едно земетресение ще се срутят сградите, не купчините с папките.
 

Това коментира арх. Борислав Игнатов пред бТВ.

 

Всяко отслабване на конструкцията на сграда, всяко събаряне на стена по апартаменти, е опасно. За съжаление обаче хората не спазват нужните процедури. В момента единствено чрез съдебни дела и експертизи може да се накара собственика да отвори вратата си и да се види какво е съборил. Трябва да е ясно, че този собственик, който събаря стени в апартамента си незаконно, излага на риск не само себе си, но и останалите при евентуално земетресение, посочи Игнатов.

 

,,По своя замисъл панелните блокове са изключително стабилни при земетресение, но това важи само при уговорката, че проекът при тях е бил изпълнен както трябва и не са били пестени строителни материали'', уточни експертът.

 

По отношение на сградата, в която е предвидено да се помещава бъдещата детска болница, арх. Игнатов сподели своите опасения за нейната стабилност при едно земетресение.

 

,,Тази сграда, или по-точно казано този скелет на сграда, е проектирана през 70-те години на миналия век и армировката е прогнила, ръждясала. Освен това самото здание е проектирано много преди тези еврокодове и то едва ли отговаря на разбиранията за земетресение към днешна дата'', коментира той.

 

,,Защо тогава искат да използват този скелет? Моето обяснение е в това, че в него има безкрайно много непредвидени разходи, защото когато почнат да се разкриват бетонните покрития и когато се види в какво състояние е армировката, тогава цената от 100 млн. лева ще скочи на 200 милиона, което е много жалко'', прогнозира Игнатов и допълни, че най-добрият вариант би бил сегашният скелет да се събори и да се започне отначало, което по думите му би излязло доста по-евтино.



 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 14995 |05.09.2017 Васил Божков, Петя Славова и Цветелина Бориславова искат да купят банка ”Виктория” . 28| 6123 |19.06.2011 Бориславова си купи почти половин банка . 18| 8011 |21.12.2010 Цв. Бориславова зад сделката за ВАЦ? . 18| 8332 |07.12.2010 Цв.Бориславова продаде последния си дял в СИБанк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads