Реклама / Ads
24| 8235 |27.04.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Азербайджан дава първо газ на нас

.
Среща на премиера Борисов и президента Алиев Източник: архив на МС
Първа в Европейския съюз България ще получи газ от Азербайджан през Южния газов коридор, част от който е и „Набуко". За това са се договорили по време на среща в Баку министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.
 

 

Обсъжданото количество газ, което да получи България, е 1 милиард кубически метра. 

 

Трасето на Южния газов коридор минава през Италия, Гърция и Турция. Обмисляните варианти за трасето за пренос на газ с Азербайджан за България са през Грузия и Турция, и през Черно море и Румъния. Очаква се междусистемните връзки да са изградени в края на 2013 година или през 2014 година.

 

Борисов и Алиев са се обединили около тезата, че отношенията между двете страни трябва да се развиват в областта на търговията, селското стопанство, IT технологиите и туризма. Предстои разработването на конкретни проекти за обмен, тъй като до момента е договорена само рамката на сътрудничеството.

 

През изминалата година България е изнесла за Азербайджан стоки за 33 милиона долара - основно медикаменти, дървесина, яйца и козметика.

 

Стокообменът между двете държави през 2011 година спрямо 2010 година се е увеличил с 26 процента.

 

Премиерът е на двудневна визита в Азербайджан. През днешния ден той посети Фонда на приятелите на културата на Азербайджан „Гейдар Алиев", чийто ръководител е Мехрибан Алиева, съпругата на президента Илхам Алиев и посланик на добра воля. Там Борисов разгледа снимки от живота на националния лидер на Азербайджан Гейдар Алиев и се запозна със строителството на метрото в Баку, което през 1949 година е било спряно и възобновено след дълъг период от време.

 

По време на официалната визита премиерът Бойко Борисов е придружаван от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5940 |04.04.2012 Кабинетът дава рамо на "Набуко" . 1| 5623 |20.12.2011 Създават нов фонд в интерес на фермерите . 0| 5516 |13.12.2011 Наддаване за акциите на ЕВН стартира предколедно . 3| 6036 |24.11.2011 ЕК ни дава 850 млн, а на Литва-1,4 млрд за спрени реактори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads