Реклама / Ads
6| 6446 |14.11.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Банско бе обявен за Европейски град на спорта за 2017 г.

.
Банско защити номинацията си за Европейски град на спорта за 2017 година. През изминалите дни акредитирана комисия от Спортната асоциация на европейските столици и градове (ACES Europe), водена от председателя й Джан–Франческо Лупатели бе в курорта, за да оцени кандидатурата.
 
Въпросник, покриващ всички аспекти, свързани със спортната политика на община Банско, бе подаден предварително и оценен на място от представители на европейската асоциация.

„Банско ни впечатли с това, че е един малък европейски град, домакинствал вече 10 световни купи по ски-алпийски дисциплини. Наред с това местната администрация реализира последователна политика за подкрепа на спорта и спортните клубове в своята община. Нашата основна цел е да популяризираме активния начин на живот, да стимулираме градовете да развиват своите спортни политики и инфраструктура. Впечатлени сме от факта, че общината, водена от кмета Георги Икономов, финансира изцяло дейността на над 10 местни спортни клуба, като освен традиционните зимни спортове децата имат възможност да тренират таекуон до, футбол, кик бокс, бадминтон и други” сподели по време на визитата генералния секретар на ACES – Хуго Алонсо.

„Възможността да се състезаваме с други европейски градове за титлата Европейски град на спорта, ни мотивира да работим още по-усилено в подкрепа на популяризирането му сред хората. Спортът дава много добри уроци – учи на феър плей, на стремеж към постижения и победа, на удоволствие от упражненията, не на последно място подобрява здравния статус. През 2016 година Банско чества своя 30 годишен юбилей като зимен център. Оттогава курортът се разви неимоверно, стана разпознаваема марка не само в България, но и в цяла Европа. Доказали сме желанието си да израстваме. Посрещаме над 1 милион туристи годишно, голяма част от които практикуват спорт по време на престоя си. Бяхме признати през 2011 г., когато бяхме обявени за Зимна столица на Балканите. Няколко поредни години Световната ски организация ни определя за най-добър ски курорт на България. Благодарение на Банско, България беше международно призната, влизайки в Топ 20 на света за местата с най-добър зимен туризъм. Вярвам, че честта да бъдем Европейски град на спорта за 2017 година, е още една последователна стъпка в тази посока” заяви Икономов по време на официалната си среща с европейските представители.

ACES Europe е нестопанска организация, базирана в Брюксел, която всяка година от 2001 г. определя Европейска столица, Град, Общност и Селище на спорта. Изборът на това признание се извършва от ACES Europe въз основа на принципите на отговорност и етика, като се приема, че спортът е фактор, който влияе върху развитието на обществото и подобряване качеството на живот. Наред със София, която бе обявена за Европейска столица на спорта за 2018 г., Банско ще получи своето признание на предстоящата на 16 ноември официална церемония по връчване на наградите, която ще се състои в Европейския парламент в Брюксел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4002 |11.11.2016 Атанас Скатов: Цецка Цачева ще продължи европейският път на развитие . 0| 3954 |09.11.2016 Бедствено положение в Банско заради проливните дъждове . 0| 3606 |25.10.2016 София и Банско отново без ток заради строителни фирми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads