Реклама / Ads
6| 5883 |23.01.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Белоградчишките скали може да влязат в историята

.
Участваме в световна кампания за определяне на 7-те природни чудеса на света. Нашият обект ще се конкурира с 222 забележителности от цял свят.
 

Световна кампания набира гласове, с които да бъдат определени 7-те природни чудеса на света. Неин инициатор е организацията New 7 Wonders, която през 2007 г. обяви новите 7 архитектурни чудеса на света. В съревнованието имаме и българска номинация – Белоградчишките скали. Интересен факт е, че нашият природен обект е номиниран през миналата година от швейцарска организация. През 2007 година, в първата фаза на състезанието и без специална кампания за популяризиране на инициативата, българският природен феномен е бил на 187-о място от 441 обекта, стана ясно днес на пресконференция, с която официално беше обявено участието на Белоградчишките скали в престижния конкурс. На пресконференцията присъстваха кметът на Белоградчик Емил Цанков, Благой Рагин - председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, археологът проф. Николай Овчаров, представители на Държавната агенция по туризъм и др.

Нашият обект ще се конкурира с 222 забележителности от цял свят, сред които са връх Еверест, вулканът Везувий, Гранд каньон, Ниагарският водопад, езерото Балатон, остров Бора Бора и езерото Лох Нес.

belogradchishki_skali.jpg

Крайният срок за гласуване в подкрепа на забележителностите е 7 юли 2009 година. Експертна група ще определи 77 номинации, които ще продължат напред, уточниха организаторите на кампанията за популяризиране на Белоградчишките скали в отговор на въпрос на Econ.bg. На следващ етап ще бъдат селектирани 24 обекта. Конкурсът ще приключи през 2011 година. Тогава ще станат ясни новите 7 природни чудеса на планетата.

Гласуването ще се проведе на сайта:  www.new7wonders.com или на интернет страницата на община Белоградчик на адрес: https://www.belogradchik-bg.net/

По време на пресконференцията кметът на Белоградчик Емил Цанков заяви, че вече е учреден Инициативен комитет за кампанията за популяризиране на Белоградчишките скали. Предвижда се изработване на рекламен клип, плакати и банери. От общината ще си сътрудничат с МВР и Национална агенция "Пътна инфраструктура". С министъра на вътрешните работи Михаил Миков е договорено на граничните ни пунктове да бъдат поставени рекламни материали.

Над 90 000 туристи са посетили Белоградчик през миналата година. За сравнение, през 2007 година година са регистрирани 53 000 посетители, уточни специално за Econ.bg Емил Цанков. Кметът още разкри, че общината е разработила нов продукт за туристите – възстановка на легендата за върховната богиня на траките Бендида.

Цанков подчерта, че не само туризмът е приоритетен за общината през тази година. Мисли се и в насока за подобряване на пътната инфраструктура. През настоящата година се готвят проекти за подобряване на пътищата, които свързват града с Видин и София. За проектите на Белоградчик може да чуете в прикрепения файл след материала.

belogradchishki_skali_1.jpg

Припомняме ви, че именно Белоградчик стана победител миналата година в друга национална кампания, организирана от ДАТ - Отлична българска туристическа дестинация - Тракийският дух".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5325 |23.01.2009 Имотите скочили с почти 20% миналата година, а сега спад . 6| 5484 |23.01.2009 Финансовата криза ще струва 3,6 трилиона долара на банките . 6| 5533 |21.01.2009 Саудитски принц загуби $8,26 млрд. от финансовата криза . 3| 5397 |21.01.2009 Шефове на френски банки се отказват от бонуси, за да получат помощи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads