Реклама / Ads
0| 5004 |22.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Без консенсус за болничните, изчистваме отпуските по график

.
Членовете на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) не постигнаха вчера консенсус относно начина на изплащане на болничните и използването на платения годишен отпуск.
 

Дебатът по тези въпроси ще продължи днес по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, който започва работа в 10 часа.

Последното предложение на управляващите предвижда първият ден от болничните да не се плаща, другите два да поемат работодателите на 80 процента, а от четвъртия да плаща НОИ.

Минути преди заседанието на надзорния съвет на НОИ вчера обаче работодателите заявиха, че правителството е подготвило още едно предложение.

То предвижда първите три дни да са за сметка на работодателя, като за всеки ден се плащат 50% от възнаграждението на служителя. Работодателите харесаха идеята, синдикатите обаче отново гласуваха против с мотива, че 50% е малко, информира bTV.

И в двата случая за работодателя няма разлика, но ощетеният работник, той ще си се ощетява по същия начин в процента, който получава за първите три дни, смята Николай Ненков, заместник-председател на КНСБ.

До консенсус така и не се стигна.

Такъв обаче беше постигнат да отпадне таванът при обезщетенията при безработица.

От КНСБ предложиха график за ползване на натрупаните годишни платени отпуски.

Синдикатът ще направи предложения за изчистване на механизма за неползваните платени отпуски и съответно недопускане на тяхното натрупване. Съзнава се, че този проблем съществува не се приема точно в този вид механизма за решаване на проблема, обясни пред агенция Фокус Нейков.

Преходният период трябва да е до 2011 г., в който трябва да се изчистят натрупаните дни. Ако през това време се прекратят трудовите правоотношения трябва да се изплатят в пълен размер обезщетенията, допълни той.

Той посочи, че графиците ще бъдат съставяни от работодателите още до края на втория – третия месец на годината и по този начин работникът ще бъде задължен да ползва този отпуск.

Трябва да има схема, по която работникът и работодателя ще се знае, кога ще си вземат отпуските, за да може да се предотврати този проблем, посочи Нейков.

Окончателното решение на правителството за изплащането на болничните и използването на платения годишен отпуск се очаква идната седмица.

Най-вероятно ще бъде предложен за гласуване текстът, според който първият ден от болничния е за сметка на работника, т.е. за него не му се плаща.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5356 |22.04.2010 Събраха 260 хил. лв. от глоби на МПС-та с чужда регистрация . 4| 5049 |22.04.2010 С. Дянков: Средната заплата в бюджетния сектор е ниска . 0| 4961 |21.04.2010 Moody's: България губи доверието на инвеститорите . 0| 4946 |21.04.2010 ВАС наказа хлебопроизводители за нелоялна конкуренция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads