Реклама / Ads
0| 4712 |01.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕС с бюджет на принудата

.
Европейският парламент ще гласува днес бюджета на Общността за 2012 г., който мнозина го обявиха за бюджет на принудата.
 

 

За първи път ЕС е изправен пред риска да не може да покрие всички плащания по европроекти, предупредиха евродепутати от опозицията, както и бюджетният комисар Януш Левандовски.

 

До безпрецедентното положение се стигна, след като група страни начело с Великобритания, Холандия, Швеция, подкрепени от Франция и Германия, обосновавайки се със съкращения на собствените си бюджети, отказаха да приемат предложеното увеличение на бюджета за догодина.

 

85 на сто от общностните разходи се покриват чрез национални вноски, изчислени според дела на икономиките на страните членки в общия брутен вътрешен продукт на ЕС.

 

"Няма смисъл да провокираме бюджетна криза в добавка към икономическата и при проблемите на еврозоната", коментира Горан Фарм, отговорник за бюджета в най-голямата опозиционна група - на социалистите.

 

Шефът на бюджетната комисия на Европарламента Ален Ламасур обяви, че парламентът няма да отстъпи за намаляване на разходите през следващия бюджетен период, ако страните членки не се съгласят да приемат увеличение на собствените приходи на ЕС, за да е по-независим той от националните вноски.

 

Очаква се по-късно днес Европейският парламент да гласува бюджет от 129,1 милиарда евро или с 1,85% повече от тазгодишния. При прогнозна годишна инфлация от 2,5 на сто това означава практически, че бюджетът на съюза ще бъде замразен.

 

Проблемът е, че изпълнението на европроектите, които се плащат чрез европейските фондове, навлиза в заключителна фаза и се очаква повече искания за покриване на извършени дейности по тях да бъдат адресирани до Брюксел.

 

За разлика от националните бюджети европейският няма право на дефицит, така че Еврокомисията, която е изпълнител на бюджета, може да се окаже с празна хазна и в най-лошия случай да се наложи забавяне и дори спиране на плащания.Европейският парламент, който по Лисабонския договор има право да блокира бюджета, се отказа от това си право и прие сметките на страните членки, които ще намалят вноските на европейските столици към Брюксел от 1,01% от БВП на 0,98%.Европейската комисия беше планирала плащанията за догодина да бъдат 132,7 милиарда евро, за да покрие очакваните разходи, но финансовите министри ги орязаха до 129,088 млрд. евро, позовавайки се на тенденциите за усвояване на средства през миналите години, които показват, че не всички пари се усвояват, както и че са възможни икономии на разходи.В преговорите със страните членки депутатите успяха да договорят обещание, че ако парите свършат, ще бъде внесена актуализация на бюджета, за да се покрият исканията за плащания.

 

Това е малка утеха, тъй като финансовите министри орязаха от 500 млн. на 200 млн. искането за актуализация на тазгодишния бюджет на ЕС, което ще бъде прието от парламента също днес. Миналата година депутатите блокираха преговорите заради нежеланието на финансовите министри да приемат исканията им. Бюджетът беше приет само няколко дни преди края на годината и ЕС се размина на косъм да остане без бюджет за 2011 г.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5852 |11.11.2011 Дянков: Консервативният Бюджет- 2012 е оптимистичен . 16| 5123 |11.11.2011 М. Стоянова:Бюджет 2012 гарантира стабилност . 43| 5020 |09.11.2011 Сините отсвириха Бюджет 2012 . 17| 5547 |09.11.2011 Пл. Орешарски и М. Стоянова кръстосаха шпаги по бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads