Реклама / Ads
4| 7037 |23.07.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесът и синдикатите настояват специален комитет да поеме случая „КТБ”

.
Работодатели и синдикати настояват независимо от квесторите, назначени да упражняват особен надзор върху банковата група на Корпоративна търговска банка, Българска народна банка незабавно да учреди надзорен комитет, в който да участват действително компетентни и опитни в санирането на банкови институции професионалисти.
 

Това се посочва в съвместно писмо на синдикатите и на бизнеса, представено днес на пресконференция в КНСБ от президента на синдикалната организация Пламен Димитров.

Писмото е адресирано до президента, премиера, управителя на БНБ, председателя на КФН и ръководствата на парламентарно представените партии. В комитета според синдикатите трябва да се включат независими авторитетни банкери, финансисти и юристи, представители на всички заинтересовани в оздравяването на банковата група - различни класове вложители, кредитополучатели, облигационери, досегашни акционери и потенциални инвеститори.

Задачата на надзорния комитет е да състави и представи на заинтересованите страни честен и обективен информационен меморандум и да предложи финансово обосновано и цялостно решение за оздравяване и реструктуриране на банковата група, което да отчита и балансира законните интереси на всички засегнати - структуроопределящи фирми, болници, училища, държавни органи, общини и пенсионери, се казва в писмото.

Според работодатели и синдикати невъзможността да се ползват средствата ще доведе до фалити, неизплащане на работни заплати и загуба на работни места. Само фирмите от военнопромишления комплекс ще загубят над 25 000 работни места, отчитат работодатели и синдикати.

Те настояват незабавно да започнат преговорите за влизането на България в Европейския банков съюз.

Според синдикати и работодатели българските власти и политици са доказали, че не могат да се справят с финансовия проблем, пред който сме изправени, и е време да дадат възможност на професионалистите. Настоява се и за незабавна среща с Управителния съвет на БНБ във връзка с решаването на проблема. От синдикатите и работодателите заявиха готовност за всякакви възможни действия в зависимост от това как властите ще действат през следващите дни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6427 |16.06.2014 Пирински: Бизнесът се страхува Борисов да не се върне на власт . 8| 6581 |04.06.2014 Бизнесът на нож със закона за търговските вериги . 5| 6780 |30.06.2013 Синдикатите искат обезщетение за младите безработни . 15| 6185 |26.06.2013 Синдикатите вещаят гражданско неподчинение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads