Реклама / Ads
5| 6792 |30.06.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Синдикатите искат обезщетение за младите безработни

.
Безработните младежи да имат право на обезщетение за безработица през първите четири месеца след завършване на средно или висше образование в размер на половината от размера на минималната работна заплата.
 

Такава поправка в кодекса за социално осигуряване предложиха от КНСБ по време на форум в Трявна.

Синдикатите настояват и за повече пари за пенсионери и увеличение на максималния осигурителен доход от догодина. В момента максималният доход, на който можем да се осигуряваме, е 2 200 лева. От КНСБ настояват от 1 юли догодина размерът му да скочи на 2 400.

По данни на НАП, това ще засегне около 15 хиляди българи, на които ще им се наложи да плащат повече за осигуровки. Но от друга страна - ще вдигне автоматично таванът на пенсиите от 770 на 840 лева. Размерът им се очаква да бъде актуализиран с около 2 и половина процента в средата на 2014-а.

Синдикатите ще настояват пред правителството още тази година да задели около 60 милиона лева за коледни добавки за пенсионерите с най-ниски доходи. „Да се направи едно еднократно диференцирано заплащане в началото на зимния сезон, когато разходите на домакинствата нарастват неимоверно”, предлага Ася Гонева, КНСБ.

Синдикатът предлага още въвеждане на ваучери за родители на малки деца, чрез които да се наемат почасово детегледачи или домашни помощници, като финансирането може да се осигури през Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Към момента младежите, които завършват училище или университет, имат право само на социална помощ при продължителна безработица, обясни лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от Дарик. „Ако в първите 4 месеца не му се намери работа или това, което са му дали като квалификация и преквалификация не му гарантира заетост, да има право да получава възможност за обезщетение при безработица - намалено, а не такова, каквото получават безработните лица, които имат пълни права", добави Димитров.

Ако мярката бъде приета и прилагана при настоящия размер на минималната заплата, обезщетението за младежите ще бъде 155 лева.
Синдикатите предлагат пакет от мерки за насърчаване на младежката заетост, сред които и въвеждане на данъчни облекчения за работодателите, които наемат младежи на постоянен трудов договор за периода до навършване на 29 години, но не по-малко от една година.
От конфедерацията представиха и мерки за съвместяване на трудовия и семейния живот. Сред тях са правната регламентация на родителски кооперативи за гледане на деца и въвеждане на ваучери за почасово гледане на деца.

„Майки с деца до 3 години, работещи или учещи, с предоставяне на възможност да ползват ваучери за домашни помощници за почасово или целодневно отглеждане на деца или битови услуги - за дребни ремонти, водопроводчици, строителни ремонтни работи. Такива ваучери има в Белгия и Холандия и опитът е доста позитивен в много посоки", каза още лидерът на КНСБ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5315 |27.06.2013 Хотелиери искат 10% по-евтин ток . 15| 6213 |26.06.2013 Синдикатите вещаят гражданско неподчинение . 5| 5961 |09.06.2013 Без ДДС върху детските стоки искат търговци . 26| 5900 |05.06.2013 Натискат ни с 1 млрд евро глоба да строим АЕЦ „Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads