Реклама / Ads
0| 5657 |28.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесклиматът се подобрява, отчита НСИ

.
От Националния статистически институт отчетоха, че бизнесклиматът у нас се е подобрил с 2,4% през този месец, възстановявайки наполовина спада от предходния месец.
 

Подобрението се дължи на промишлеността и сектора на услугите. В строителството и търговията на дребно обаче този показател се влошава.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 4.1 пункта в сравнение с месец март. Анкетата отчита повишен оптимизъм за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца и по-благоприятни мнения по отношение на оценката за настоящата бизнес ситуация.

Осигуреността на производството с поръчки се задържа на нивото си от последните месеци въпреки известното увеличение на поръчките от чужбина. В краткосрочна перспектива мениджърите имат положителни очаквания за дейността, което е съпроводено и с по-добри очаквания за износа. По отношение на персонала все още има намерения за съкращаване през следващите три месеца.

Основните проблеми пред мениджърите в промишлеността продължават да бъдат несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене, като несигурната икономическа среда е все още над обичайната си средна стойност за последните десет години.

Очакванията им са за увеличение на цените в промишлеността през следващите три месеца.

През април 2011 г. съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 3.3 пункта главно поради увеличения песимизъм на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По мнение на стопанските ръководители има намаление на строителната дейност в сравнение с предходния месец. По-резервирани в сравнение с месец по-рано, макар и оптимистични, са и очакванията за следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда и финансовите затруднения продължават да са основни проблеми за отрасъла, макар през последния месец финансовите проблеми да са по-малко в сравнение с март. През април относителният дял на предприятията, посочили ги като фактори, затрудняващи дейността им, е съответно 75.0 и 63.1%.

По отношение на продажните цени в строителството има слаби очаквания за повишение през следващите три месеца.
Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава през април с 4.2 пункта в сравнение с предходния месец поради влошените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията и техните по-песимистични очаквания за следващите шест месеца. Анкетата регистрира намаление в продажбите през последните месеци, като същевременно силно завишените мартенски очаквания за тяхното увеличение се ревизират значително през април, връщайки се на равнището си от януари 2011 година.

По отношение на движението на цените в търговията на дребно през следващите три месеца очакванията за увеличение се свиват.

През април съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” значително нараства - равнището му се покачва с 11.1 пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на персонала обаче се наблюдава известно влошаване в очакванията за следващите три месеца.

Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията в сектора, макар през последния месец негативното му влияние да отслабва с 11.4 пункта, достигайки 57.2% относителен дял от предприятията. Конкуренцията в бранша е вторият по тежест проблем, посочен през април от 47.5% от предприятията.

По отношение на продажните цени в сектора на услугите има очаквания за увеличение на тяхното равнище през следващите три месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5144 |18.04.2011 МФ отчита рязко подобрение на бюджета . 3| 5750 |08.02.2011 Спад в приходите от концесии отчитат експерти . 1| 5265 |15.12.2010 БНБ отчита спад на инвестициите от 73% . 0| 5107 |01.11.2010 1.5 млн.лв. дупка в бюджета отчита МФ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads