Реклама / Ads
5| 5740 |30.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Бизнесмен заложи порше, за да даде заплати за Коледа

.
Друг хит напоследък бил да се оставят в залог и големи джипове, които са последен модел.
 

Кредитирането срещу диаманти в заложните къщи е последният хит в момента у нас. Поне по веднъж на ден се залагат при нас диаманти. Тази тенденция е от последните два месеца и се засилва. Това разказа пред “24 часа” Лазар Белев, юрисконсулт в голяма национална заложна къща. Според него в България имало цяла прослойка, която залага ценните камъни при нужда.

 

Оказва се, че у нас има доста от тези скъпоценни камъни и с тях се търгува много, разказват още от заложните къщи.

Противно на очакванията, по време на празниците хората не оставят вещи, за да вземат бързи пари за подаръци.

Обикновено българите, които залагат диаманти, са от средната класа. Много често това били разочаровани влюбени - годеници или хора, получили подарък за Коледа. Заложните къщи посещавали обаче и наследници на бижута. Срещу ценните предмети хората искат да получат бързи пари за спешни нужди, разказаха пред “24 часа” специалистите. Белев допълва, че скъпоценните камъни може да струват и малко, и много според качеството.

 

“Предпразнично стават и чудеса. При нас дойде строителен предприемач, който заложи своето “Порше Кайен” срещу 90 000 лева. Това стана в офиса ни в София преди около месец. Клиентът имаше строителна фирма и доста сериозно забавяне на плащанията си към работниците. За да няма проблеми с инспекцията по труда, той реши да заложи за около един месец поршето, докато му пристигнат пари от друго място. След това дойде отново и си откупи колата. Беше раздал вече заплатите на работниците си за Коледа”, разказва още Белев.

 

Друг хит напоследък бил да се оставят в залог и големи джипове, които са последен модел. Обикновено ги оставят за кратък период от време, като може да си ги приберат обратно и на третия ден. Реално такива бизнесмени ползвали заложните къщи, за да финансират нещо по-голямо. Освен това често се случва да се оставят и много картини на български майстори, които се залагат за 7000-8000 лв. Като цяло обаче в момента хората били притиснати от нуждите си и все повече започнали да оставят като залог вещи, без които могат да изкарат зимата - предимно телефони, телевизори и лаптопи. Според експертите в момента се залага абсолютно всичко, но най-вече по-стари неща, на по 3-4 години. Например, ако човек притежава два телевизора, оставя единия.

 

Много голяма рядкост било да изпадне нещо ново и запазено, както е било преди кризата. Златото винаги е било актуално и продължава да е сред най-залаганите стоки, твърдят експертите. При телефоните се очертала тенденция хората все по-рядко да си купуват скъпи модели. Напоследък станали доста по-практични - ако ползват джиесема само за разговори, не давали пари за скъпи модели. “Ние сме като барманите. С нас често хората споделят както своите притеснения и страхове, така и проблемите си. Преди година основната причина, за да заложат нещо, бе плащане на сметки за ток, парно, лечение или ремонт. Сега го правят не за да купят подаръци, а защото банката ги гони или пък частни съдебни изпълнители ще описват имуществото им”, разказва още Белев. Според статистиката само 3 от 1000 залога са крадени вещи. (24 часа)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6003 |30.11.2011 Трайков омайва бизнесмени в Лондон да инвестират у нас . 5| 5477 |23.11.2011 БГ заложи на финаносвата дисциплина, за да оцелее . 0| 5814 |26.04.2010 Фалирали бизнесмени обират банки . 7| 7932 |28.01.2010 Бизнесмени атакуват промените в Закона за хазарта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads