Реклама / Ads
0| 5005 |04.05.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Божидар Данев: Трябва да сме умерени оптимисти за кризата

.
Божидар Данев
Говорим за увеличаване на експорта като първи сигнал за излизана на икономиката ни от кризата. Но ако се вгледаме внимателно в данните и ги анализираме в дълбочина, те показват, че няма увеличаване на физическите обеми на експорта и той губи конкурентност. Това заяви по БНТ Божидар Данев, председател на Българската стопанска камера.
 

Доста са индикациите, че постепенно се оттласкваме от дъното, каза икономистът от “Отворено общество“ Георги Ангелов. Той заяви, че те се отразяват в износа, който първи влезе в криза, и сега първи излиза от нея. “Добрите новини от световната икономика сега се преливат в България“, каза Ангелов. Въпросът сега е дали тази положителни тенденции ще бъдат подкрепени с конкретни реформи, добави той.

Според Ангелов реформите в страната се бавят вече 20 години и ние виждаме това по конкретните негативни резултати в редица области, като например – здравеопазването. “Да не говорим за администрацията, която расте като бройка и функции – 600 структури, което е абсурдно за малка страна като България“, констатира Ангелов. Коментирайки предложените вчера антикризисни мерки, експертът заяви, че трябва да изчакаме, за да видим дали те ще се приложат, защото в България всичко е предпоследно и последните мерки не бяха приложени. В заключение Ангелов изрази своя оптимизъм, защото правителството на Бойко Борисов се е отказало да вдига ДДС и с това да натоварва бизнеса и домакинствата, а е решило да съкращава разходите за бюрокрация.

От своя страна председателят на Българската стопанска камера Божидар Данев изрази “предпазлив оптимизъм“. Той призова, преди да изтъкваме като успех – повишаването на износа, внимателно да се вгледаме в данните за експорта и да ги анализираме задълбочено. Задълбоченият анализ показва,че физическите обеми на износа не са нараснали спрямо миналата година. Експортът се е увеличил за сметка на повишаването на борсовите цени на основните продукти, които България изнася – мед, стомана и т.н.

“Това са цени диктувани от световните пазари“, каза Божидар Данев, призовавайки “да бъдем умерени оптимисти“, че тръгваме нагоре. Той също се спря и на териториалната структура на износа. Тя показва, че износът ни расте към по-слабо развити страни и намалява към развитите. Това е свидетелство, че нашите стоки губят конкуретноспособност, подчерта Данев. Едновременно с това той призова не за съкращаване на администрация, а за цялостна реформа, която да доведе до създаване на електронно правителство. Последното, според Данев, ще намали корупцията – главната пречка за развитие на нормален бизнес през последните 20 години.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5391 |25.03.2010 В.Рашидов: Ще режа заплати, но и глави, ако трябва . 8| 5100 |18.11.2009 Дори да затворим Кремиковци, пак трябват пари . 0| 4950 |15.10.2009 НЗОК не трябва да прави политики, а да се разплаща . 5| 4981 |06.10.2009 Дянков: Трябва да бъде оптимизирана болничната помощ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads