Реклама / Ads
10| 6840 |13.02.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

БСП за публични договори между вериги и производители

.
Корнелия Нинова
Общите условия и договори на всички търговски вериги с всички производители са търговска тайна. Проемни в закона предвиждат те да станат прозрачни и достъпни за всички, обяви по БТВ депутатът от БСП Корнелия Нинова.
 

Според нея веригите само твърят, че искат свободна конкуренция и че работят като равнопоставени с производителите. Според Нинова те са силната страна и има около 22 вида такси, които призводителите са длъжни да плащат.
 

„Продаваш олио на търговска верига за 3 лв., тя не ти плаща 3 лв., а ти начислява такси за 2 лв. и ти плаща 1 лв., което е под себестойността на продукта”, обясни Нинова.

По думите й в един от договроите пише, че се прави протокол за прихващане и производителят е длъжен да го подпише. Ако една фирма си смени търговската регистрация, плаща на търговската верига, която няма общо с това, по 250 лв. за всяка смяна. Нинова изтъкна, че първо се плаща такса за встъпване в даден магазин и за всеки нов артикул е дължима нова такса.
 

Според Нинова споразуменията между веригите и производителите са на базата „ако не ви хресва, идете другаде”. Според сегашните договорки един български производител е длъжен да предлага на веригата всичко, което произвежда. Длъжен е също да продава продукцията си на цена, не по-ниска от тази, договорена с веригата.

При неспазване на клаузите или закъснение на дадена доставка се плащат неустойки от порядъка на няколко хиляди лева, каза още Нинова. „Каква свобода на пазара е това”, попита тя.
 

Според готвения от левицата закон КЗК ще определя кои фирми имат значително присъствие на пазара и ще ги следи по определен ред. „Няма да гоним инверститоти, но ще работят по правила. Българският производител е не по-малко важен от европейския”, заяви Нинова. Таксите, които веригите взимат, са еднакви за всички и са изрично описани в договорите на двете страни, според изпълнителния директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев.
 

„Преди няколко години клаузите за най-ниска цена бяха променени. Предложихме на българския пазар саморегулация и подписахме 10 правила за добри търговски практики. Всички проблеми по веригата бяха решени на практика”, увери той.

Корнелия Нинова обаче цитира договор, изготвен по клаузи, за които Матеев твърдеше, че вече не са в сила. Депутатът гарантира, че ако паднат таксите за производителите, ще паднат и цените в големите търговски вериги.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5817 |09.01.2014 Спредът между дизела и бензина у нас продължава да се разширява . 1| 5823 |07.09.2013 България е договорила с Турция още 400 квоти за превоз на товари . 10| 6289 |19.07.2013 Дора Янкова: Трябва да има равнопоставеност между гражданите и банките . 0| 5962 |24.06.2013 Ремонтът на "Цариградско"-10 млн, на "Сливница"-между 6 и 10

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads