Реклама / Ads
0| 6016 |18.05.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

От Чепеларе "по-високо нема"

.
Макар и по-познат като зимен курорт, Чепеларе предлага и чудестни възможности за отдих през пролетта и лятото. Всяка година хиляди туристи се насочват към китното градче с цел почивка и отдих сред природата на Родопите. Чепеларе е известен като градът с най-голяма надморска височина в България – 1100 метра.
 


Градът се намира на 9 км от Пампорово и на 20 км от Смолян, както и на 245 км. югоизточно от столицата София. Отвсякъде градът е заобиколен от красиви вековни смърчови и борови гори и поляни. Потънал в градини и цветя Чепеларе е разположен на двата бряга на река Чепеларска, която пресича града събирайки водите на Янчовата, Камбурската и Сивковската река.
В миналото хората са се занимавали основно със скотовъдство. Лятото стадата пасели в околните пасища на Чепеларе, а през зимата овчарите ги подкарвали към Беломорието. След съединението на Княжество България с Източна Румелия границата с Турция била затворена. Било невъзможно да се стигне до Беломорието. Тогава чепеларци изклали голяма част от добитъка си и били принудени да посегнат на гората, за да осигурят пасища за останалите си животни. През периода 1879-1886г. в околностите на Чепеларе били унищожени над 30 000 декара иглолистни гори. Това е най-голямото унищожаване на гори в историята на Родопите.
Днес градът залага на туризма, дърводобива и дървообработка. Екологично чистата природа, планинският релеф и дългата зима са изключителна предпоставка за развитието на ски-туризма. Градът има дълги традиции в зимните спортове и почти във всеки национален отбор на България в зимните спортове има представители на град Чепеларе. Въпреки това Чепеларе привлича много гости и през лятото, благодарение на пъстрата и красива природа и близоста му до редица интерестни места и забележителности в Родопите. В района са изградени и няколко еко-пътеки за любителите на този вид туризъм.
В града има два големи хотела, както и десетки уютни малки семейни хотелчета и квартири, множество ресторанти и механи предлагащи вкусни родопски гозби. Туристите могат да се възползват от по-ниските цени на нощувките през летния сезон, които варират около 20-25 лева за двойна стая, което е на половината на цените през зимния сезон.
Чепеларе е много удобен изходен пункт за туристически преходи из Западните Родопи – Рожен, Хайдушки поляни, Кръстова гора, Пампорово, Широка Лъка, Чудните мостове и др. В Чепеларе се намира и единственият в България музей на пещерите. В него са изложени документи, снимки и скални образувания.
 снимки Вяра Йовева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2150 |04.03.2024 Магданозено песто: Вкусът, който възбужда не само вкусовите рецептори . 0| 3049 |01.03.2024 Улична мода: история, тенденции и културно въздействие . 0| 3177 |01.03.2024 Скалите в Кападокия – още ли живеят хора там? . 5| 12993 |29.02.2024 Как се крадат европари у нас? Финансиране за яхта и къща за гости сред злоупотребите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads