Реклама / Ads
6| 12068 |27.10.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

DailyMail: Очертава се аспиринът да стане лекарство №1 срещу усложнения от коронавирус

.
Източник: БГНЕС
Сред многото опити за направата на ваксини, едно обикновено лекарство превзе пазара като решаващо проблеми след COVID, и това е аспиринът, съобщава DailyMail.
 

Може ли аспиринът да бъде първото без рецепта за лечение на усложнения при коронавирус? Хоспитализираните пациенти, които вече приемат лекарството ежедневно, са с 47% по-малка вероятност да умрат от COVID-19.

 

В ново проучване хоспитализирани пациенти с коронавирус, които приемат ниски дози аспирин дневно за сърдечно-съдови заболявания, са сравнени с тези, които не са го направили. Пациентите от аспириновата група са с 43% по-малко склонни да бъдат приети в отделение за интензивно лечение и с 44% по-рядко се нуждаят от вентилатори.

 

Ежедневната употреба на аспирин намалява риска от смърт от COVID-19 сред хоспитализираните пациенти с 47%

 

Изследователите казват, че ако ефективността бъде доказана в рандомизирани клинични проучвания, аспиринът може да бъде първото лекарство, което се продава без рецепта, използвано като лечение на коронавирус.

 

Екипът от Медицинския факултет на Университета в Мериленд (UMSOM) казва, че откритието осигурява "предпазлив оптимизъм" за ефикасността на това лесно и достъпно лекарство, за да се предотвратят тежки усложнения.

„Ако нашата констатация бъде потвърдена, това ще направи аспирина първото широко достъпно лекарство без рецепта за намаляване на смъртността при пациенти с COVID-19", съобщават изследователите.

 

За изследването се съобщава в списанието Anesthesia and Analgesia. Екипът разгледал медицинските записи на 412 пациенти с COVID-19, лекувани в Медицинския център на Университета в Мериленд в Балтимор и три други болници по Източното крайбрежие, цитира още e-zdravey.com.

 

„Ние вярваме, че ефектите на аспирина за разреждане на кръвта осигуряват ползи за пациентите с COVID-19 като предотвратяват образуването на микротромби“, каза съавторът д-р Майкъл Мазефи, доцент по анестезиология в UMSOM.

 

Пациентите, диагностицирани с COVID-19, може да поискат да приемат ежедневно аспирин, стига първо да се консултират с лекаря си.

 

Екипът добавя, че аспиринът не е предназначен да се използва като превенция срещу коронавирус, но може да помогне на пациентите, които са с най-висок риск от усложнения.

 

„Това проучване допринася за огромната работа, която нашите изследователи извършват в Медицинското училище, за да помогнат да се намерят нови лечения срещу COVID-19 и да се спасят животите на пациентите“, каза д-р Е. Албърт Рийс, декан на USOM.


Въпреки че са необходими потвърдителни проучвания, за да се докаже, че употребата на аспирин води до по-добри резултати при COVID-19, досегашните доказателства сочат, че пациентите може да искат да обсъдят със своя лекар дали е безопасно за тях да приемат аспирин, за да се предотврати сериозно усложнение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 10173 |23.10.2020 Експертът Хр. Казанджиев: Целият проект ”Балкански поток” се контролира от Русия . 37| 33898 |23.10.2020 Продават Нова тв по спешност? . 5| 6904 |22.10.2020 Критиките към Бюджет 2021: Големи харчове без реформа . 1| 6072 |19.10.2020 Безплатни консултации с неврохирургa доц. д-р Токташ на 06 ноември във Велинград и на 07 ноември 2020 в Пловдив

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads