Реклама / Ads
49| 6915 |13.03.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Държавата отнема концесията на "Горубсо-Мадан"

.
Т. Младенов
Протестите за пари в Мадан и Кърджали продължават. Концесионерът изтъкна финансови загуби като основна причина за забавените заплати. Държавата взема концесията на миньорското дружество „Горубсо-Мадан”. Новината съобщи социалният министър Тотю Младенов след разговор с министъра на икономиката Трайчо Трайков, информира БТВ.
 

Решението е взето заради лошите условия в мините и системно бавещите се заплати.

 

Протестите за пари в Мадан и Кърджали продължават - засега без успех, въпреки намесата на държавата. Според трудовите инспектори в мините в Мадан няма елементарни условия за гарантиране трудовата безопасност на работниците. "Повече не можем да чакаме. Има груби нарушения на трудовото законодателство, които са периодични. Има грубо нарушение на закона за безопасност на труда”, заяви Тотю Младенов.

В момента се мисли главно върху намирането на начин за изплащане на заработените от миньорите заплати, уточни социалният министър. В края на миналата седмица Трайчо Трайков лично се намеси в проблема със забавените с месеци възнаграждения на миньорите, заради което те организираха продължителен протест. Министърът на икономиката разговаря в Мадан с общинари и ръководството на „Горубсо-Мадан”, след което обеща, че работниците ще получат 60% от парите си в понеделник. В противен случай Трайков заплаши с отнемане на концесията на миньорското дружество, начело с Валентин Захариев.

Концесионерът изтъкна финансови загуби като основна причина за забавените заплати. "Горубсо-Мадан" има задължения и към държавата в размер на повече от 7 млн. лева. Заплати чакат и металузрите от Кърджали, въпреки обещанието, че до обяд ще си получат заработеното. Общо 500 работници от оловно-цинковия комбинат имат да получават заплати за пет месеца. Работниците очакват държавата да се намеси в решаването на трудовия спор. И двете предприятия - в Кърджали и в Мадан, са мажоритарна собственост на Захариев, който отказва коментар от началото на кризата със забавените заплати. Протестът на металурзите ще продължи до пълното изплащане на заплатите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6191 |15.01.2012 Държавата в готовност да помага за „ Мини Марица-Изток” . 1| 5755 |09.01.2012 Бизнесът все по-голям длъжник на държавата . 6| 5582 |21.12.2011 Държавата прибира 93 млн. лева от продажбата на ЕВН . 35| 9932 |30.11.2011 Осем зърнени милионери блокират с трактори държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads