Реклама / Ads
4| 5724 |23.12.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Делегираните бюджети в здравеопазването да имат финансова дисциплина

.
Божидар Нанев ще налага финансова дисциплина
Делегираните бюджети в здравеопазването трябва да определят таван на приходите от касата на лечебните заведения. Целта е да бъдат дисциплинирани финансово, заяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев пред БНР.
 

На всеки три месеца бюджетите могат да бъдат коригирани в зависимост от притока на пациенти, уточни министърът. „Искаме да има по-голяма яснота и регламент по отношение на това какво се плаща в едно лечебно заведение и какво се доплаща и затова в договорите с болниците ще се изисква на достъпно място да бъдат обявени дължимите потребителски такси, лицата, които са освободени от тях, дейностите, които са извън обхвата на основния пакет”, добави Нанев.

Липсата на достатъчно специалисти в здравеопазването и тяхното запазване е най-сериозният проблем на здравната система в България, заяви още министърът на здравеопазването Божидар Нанев. Според него начинът на запазване на добрите лекари, за да останат в България е да бъдат създадени допълнителни стимули-както материални, така и такива, свързани с кариерното развитие.

Божидар Нанев каза още, че на новите изисквания за сключване на договори с НЗОК най-вероятно ще отговорят повечето лечебни заведения в страната. Въпреки това министърът посочи, че най-сериозното изискване при даване на акредитация ще бъде наличието на 24-часова Спешна помощ.

Т. нар. делегирани бюджети за болниците и състоянието на лечебните заведения ще бъдат анализирани на всеки три месеца, обясни още Божидар Нанев.

От здравното министерство ще поискат към договорите на болниците с НЗОК, здравните заведения да бъдат задължени да обявят списъци с необходимото заплащане, както и на хората, които са освободени от него.

Всяка болница ще трябва да публикува списък с консумативи, които не се заплащат от касата. При изписване пациентът ще получава детайлна разпечатка с всички направени разходи по лечението му, независимо дали са платени от касата или не.

Другият основен приоритет на здравеопазването през 2010 г. ще бъде детското здравеопазване. От 2010 г. всяко дете ще има право на неограничен достъп до педиатър. За тази цел ще бъдат изразходвани допълнително около 3.8 млн. лева. Правото на неограничен достъп ще обхваща и децата от 14 до 18 години, каза още министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5791 |22.12.2009 Тютюнопроизводители скараха управляващи и опозиция . 1| 5201 |22.12.2009 Експерти дискутират формите за финансиране на бюджет 2010 . 2| 5846 |22.12.2009 НАП сурвака 261 футболисти . 3| 5504 |21.12.2009 Отлагат европарите за фермерите за догодина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads