Реклама / Ads
35| 7866 |14.05.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Делян Добрев: Не сме в криза!

.
Делян Добрев
Формално България се намирала извън кризата и извън рецесията, имало ръст, но той бил с ниски стойности, недостатъчни хората да усетят растежа. Автоматично вдигане на заплати не трябва да има, смята министърът.
 

В рамките на един месец внимателно трябва да се работи, за да се гарантира пазарната среда и конкуренцията, без да се гарантира интереса нито на големите вериги, нито на производителите, обяви по БТВ министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод проблема между търговци и производители. Ако има значителна пазарна сила от някои вериги, които злоупотребяват с нея, това сигурно задушава малкия и средния бизнес, но основният му проблем са ниската производителност и високата енергоемкост. А ЕС е заделил над 1 млн евро за модернизиране, обясни министърът. ОП Конкурентноспособност до този етап не е работила добре, движела се голяма бумащина (досега се изисквали 24 подписа) и оттам забавяне на разплащанията. Сега вече 24-те подписа, необходими за преписката, били намалени на 12, информира Добрев.

По регионите не трябва да се разхвърлят звена, които са работили заедно, каза Добрев по въпроса за децентрализацията. Ресор туризъм е логистично подготвен за преместване в Пловдив, там били премахнати и дублиращите функции.

В целия ЕС се понижават прогнозите за икономически растеж. Не сме криза, формално сме извън нея и извън рецесията, има ръст, но е с ниски стойности, отчете Добрев. За да го почувстват хората, този ръст, трябва да е над 3%, у нас той е около 1-1 и нещо %, каза още министърът. Междуфирмената задлъжнялост е проблем като цяло, не скри той.

Автоматично вдигане на заплати не трябва да има, то трябва да дойде с вдигане на производителността, категоричен беше министърът.

Валентин Николов е повишен, защото отговорността е по-голяма в АЕЦ Козлодуй. На негово място ще предложа на премиера за зам.-министър Евгения Харитонова, тя има опит в енергетиката и много разбира и познава предизвикателствата пред либерализацията на пазара, обясни Добрев. Бившият шеф на АЕЦ А. Николов оставал да работи в централата, щял да отговаря за безопасността и техническата експлоатация на централата, той бил експерт.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 7526 |10.05.2012 Новият шеф на АЕЦ нямало да се меси на инженерите . 13| 7624 |09.05.2012 ОЦК- Кърджали пред фалит . 9| 6952 |08.05.2012 850 съкращават в БДЖ, държавата пести 8 млн.лева . 22| 6529 |07.05.2012 Валентин Николов е новият шеф на АЕЦ "Козлодуй"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads