Реклама / Ads
30| 5916 |17.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Огънахме се пред синдикатите и забавихме реформите

.
Симеон Дянков
След като ГЕРБ направи заявка за втори мандат, той ще бъде посветен на здравната реформа, за която сега управляващите няма да имаме време.
 

 

Това стана ясно от коментара на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който коментира в ефира на “Дарик” актуални събития от последната седмица.

 

Според него едно правителство започва да прави реформи в началото на мандата или в средата му, след като си спечелил президентски и местни избори.

 

Той възнегодува срещу напора на синдикатите, довел до “огъването” на кабинета, което забавило пенсионната реформа, тази в БДЖ и здравеопазването.

 

Дянков смята, че той самият се е огънал под синдикалния натиск, когато е преговарял с тях миналата година за увеличаването на пенсионната възраст, а бившият транспортен министър Александър Цветков не е намерил смелост за реформите в БДЖ.
 

Вицепремиерът отбеляза като грешка и закъснението с пренасочването на бюджетни средства от силовите министерства към образованието, науката и социалната сфера.

 

Вратата се отвори от силовите министерства. Миналата година аз пробвах, но просто вратата ми беше затворена. А трябваше да се води по-дълбока полемика какво с тези пари може да се направи, коментира финансовият министър. Той припомни, че фактически за първи път пребалансиране на бюджета в тази посока ще има през 2012 г.

Дянков съобщи още, че премиерът вече е получил анализа на предложението, с което държавните служители ще започнат да си плащат сами осигурителните вноски. Той подчерта, че никой от работещите няма да бъде ощетен, но с тази стъпка ще се промени философията на бюджета и така ще стане ясно колко действително струва на бюджета издръжката на силовите министерства.

Дянков заяви също, че правителството вече планира стимули за българското производство. Досега не сме могли да мислим за това, заради злободневните проблеми на кризата. Сега обаче имаме възможност да преценим къде са генераторите на растежа на икономиката, каза вицепремиерът.

 

Симеон Дянков бе категоричен, че страната ни ще постави условие на Европа за подписване на пакта за финансова стабилност на ЕС.

 

Той смята, че България няма да налага вето, защото това не е “европейско поведение". Условието на страната ни е финансово стабилните държави да получат намаление на процента на съфинансиране по европейските средства от 20 на 10 на сто. То вече е поставено чрез писмо до Жозе Мануел Барозу и ще бъде обсъдено с канцлера на Германия Ангела Меркел през януари.

 

За държави като България, които водят добра фискална политика, е редно Европейската комисия също да направи отстъпки относно процента съфинансиране за европейските проекти - от 20 на сто до 10 процента, смята вицепремиерът.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5138 |17.12.2011 БДЖ и синдикатите се разбраха, край на стачката . 36| 5379 |16.11.2011 Дянков: Всички очаквания за 2012 г. са променени надолу . 34| 5852 |11.11.2011 Дянков: Консервативният Бюджет- 2012 е оптимистичен . 55| 7350 |02.11.2011 С. Дянков: 5-6 години и сме по-добре от гърците!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads