Реклама / Ads
9| 5226 |07.11.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков спретна нова интрига около пенсионирането

.
Нова интрига се заплете около възрастта за пенсиониране по време на днешната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).
 


В интервю на финансовия министър Симеон Дянков за Труд“ той заявява, че вдигането на пенсионната възраст  ще влезе в сила още от следващата година, която сега е 63 години за мъжете и 60 години за жените. Днес обаче той се отрече от думите си на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

 

Според одобрените след драматични преговори през миналата година промени стажът за пенсия ще започне да расте плавно от 2012 година, но възрастта за пенсиониране се планира да расте чак от 2021 година, докато достигне 63 години за жените и 65 години за мъжете.

 

“Сега е моментът да се преразгледа въпросът за пенсионната възраст. Само чрез истинска реформа ще може да осигурим дългосрочно по-високи пенсии на българите и да намалим дефицита в Националния осигурителен институт. Ако направим пенсионирането по-късно и дадем възможност на хората да работят по-дълго, тогава в системата ще има пари за трайно увеличение на всички пенсии.”, казва Дянков пред вестника.

 

Затова е напълно възможно първата стъпка да бъде още догодина, тъй като проектобюджетът за 2012 г. и законите към него току-що са влезли в Народното събрание и тепърва ще се разглеждат, казва в интервюто пред вестника Дянков.

 

Много ясно чухме, че Дянков не е правил нито гласно, нито каквото и да е било изявление за увеличение на пенсионната възраст от догодина. Няма такова предложение от министър Дянков. Той информира НСТС, че няма да се прави такова нещо в бюджет 2012, има протокол, стенограма от заседанието. Това заяви пред журналисти лидерът на КНСБ Пламен Димитров след срещата на Тристранката.

 

“Г-н Дянков каза, че такава идея никога не е пласирал в общественото пространство“, заяви и председателят на БСК Божидар Данев, който допълни, че на дневен ред е само предложението за вдигане с две години на стажа за пенсия за полицаите и военните от 25 на 27 години.

 

“Има подпис на министър-председателя. Помните, че една година се разправяхме по този въпрос, най-накрая седнахме и подписахме. Предложението за вдигане на пенсионната възраст от догодина по същество означава денонсиране на подписа на министър-председателя и трябва наново да седнем да предоговорим всичко“, коментира президентът на КТ “Подкрепа“ Константин Тренчев.

 

И в понеделник въпросът за повишаването на пенсиите догодина не е бил обсъждан. Очаква се екипът на Симеон Дянков да е готов в сряда с разчети и варианти за повишение на пенсиите. Все още не е ясно дали ще бъдат увеличени всички пенсии с някакъв процент или само най-ниските. Предложението на КНСБ е увеличението да е с 10% от 1 юли на всички пенсии, което ще струва 347 млн. лева. От БСК са на мнение, че, ако се вдигне минималната работна заплата, трябва да се вдигнат и всички пенсии, а не само най-ниските. “Ако се вдигнат само най-ниските пенсии, ще бъдат наказани именно онези, които са внасяли повече в пенсионно-осигурителната система“, коментира председателят на БСК Божидар Данев.

 

Предстои да се уточни и въпросът с налагането на глоби за хора, които са склонили да работят без трудов договор. Обсъждат се различни идеи, като синдикатите предлагат глобата да е в размер на дължимите осигуровки върху минималния осигурителен доход или минималната заплата. Така служителят хем ще бъде санкциониран, хем глобата ще бъде внесена в негова полза под формата на осигуровки. Синдикатите обаче настояват, ако санкцията за работниците се приема, да бъде криминализирано и умишленото невнасяне на вноски от страна на работодателите.

 

Прието е било и предложението договори за четиричасов работен ден автоматично да стават за осемчасов работен ден, ако инспекторите по труда установят, че служителите работят по-дълго от договореното.

 

Пламен Димитров съобщи, че има уверението на Дянков, че със сигурност са предвидени 16 млн. лева за увеличаване от началото на следващата година на обезщетението за гледане на дете от една до двегодишна възраст от 240 на 270 лева. Няма съгласие обаче по отношение на увеличаването на периода, от който се изчислява обезщетението за болест и майчинство. При болничните се предлага да се гледа доходът от последните 18, вместо от последните 12 месеца, а за майчинството за последните две години, вместо за 18 месеца.

 

Синдикатите не се съгласни с последния одобрен от правителството вариант за орязване на обезщетенията при пенсиониране. “Бяхме склонни да подкрепим намаление от 20 на 15 заплати за всички, защото така се уеднаквяват режимите. Но сега всички военни, само защото имат пагони и шапка ще получават 20 заплати, а останалите, които работят в тези ведомства – 10 заплати, защото нямат шапка. Това не е справедливо. Мнението на Дянков е сходно, че това не е най-добрият начин, по който трябва да бъдат завършени реформите“, заяви Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 55| 7313 |02.11.2011 С. Дянков: 5-6 години и сме по-добре от гърците! . 19| 6243 |25.10.2011 Дянков пред Ди Велт: Кризата в Гърция е бонус за България . 24| 5752 |14.10.2011 С. Дянков: МВФ набута Гърция в кризата . 60| 6136 |11.10.2011 С. Дянков: Докато аз съм министър-чиновниците да не чакат 13-та заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads