Реклама / Ads
2| 13258 |25.04.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Да се докоснеш до свещената земя на Израел

.
И тази година Великден стана повод стотици българи да се отправят към Божи гроб. Израел е предпочитана дестинация за големите християнски празници от много хора.
 

В желанието си да почувстват тайнството на пламването на божествения огън край Йерусалим и да зърнат светите места всяка година на този празник на Божи гроб се събират стотици хиляди вярващи от целия свят. Ако все още сте в дилема къде да отидете, макар и вече да е малко късно, бихте могли да се вредите за някоя екскурзия до свещената земя. Безспорно най-интересното място, което трябва да посетите е Йерусалим – свещеният град за три световни религии.

img_0736.jpg
img_0998.jpg

 

Първите данни за съществуването му се отнасят към средата на 2-то хиледолетие преди новата ера. Градът е бил част от територията на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йебус, която Давид превзема през 1 000 г. пр. н.е. и след като променя името й, прави от нея еврейски храм. Тези събития поставят началото на хиледолетната история на Йерусалим. Днес градът привлича туристи както с мистиката и историческите си забележителности, така и с условията за почивка, които предлага. Тук можете да отседнете в петзвездни хотели, да ядете в скъпи ресторанти и да се забавлявате по много начини.

img_0962.jpg

Една от най-важните забележителности в Йерусалим е гробът на цар Давид. Той е признат за пророк от юдеизма, християнството и исляма. Традиционната версия от Библията казва, че цар Давид е бил погребан на хълма Сион в Йерусалим. До гроба му има действаща синагога с неговото име. През ІV век е съществувала християнска църква Свети Давид, която е била разрушена от персите и през 1524 г. на мястото й е построена джамията Ал-Дауд, чието минаре може да се види и днес. Големият каменен саркофаг е покрит с покривало, на което са положени короните от свитъците на Тората,символизиращи 22-те израелски царства и са извезани думите от І книга на Царствата: “Давид, цар на Израел, жив и съществуващ”. Легендата разказва, че при гробницата на Давид са скрити съкровищата на първия храм. Много от завоевателите на Йерусалим(перси, кръстоносци, мамелюци) са разрушавали гроба, в търсене на съкровището. На втория етаж, над гроба на цар Давид, eмястото на Тайната вечеря. Традицията говори, че Исус произхожда от рода Давидов и е много символично това, че мястото на последните часове на Исус и Тайната пасхална вечеря с 12-те апостоли е именно тук. Изобразяването на Тайната вечеря е станало канон за християнската живопис. Съвременното помещение на Тайната вечеря е построено в периода на Йерусалимското царство на кръстоносците (1099 – 1299).

img_1067.jpg

Друга много ценна забележителноств Йерусалим е стената на плача, или Котел ха-маарави (Западната стена), представлява част от запазените основи на Храмовия хълм, на върха на който е стоял Йерусалимският храм. Това е именно този участък от стената, който се е намирал под Светая Светих на Първия и Втория храм. С дължина 60 м и височина 22 м, седем реда огромни каменни блокове се издигат над молитвената площадка, където днес се стичат милиони поклонници и туристи от цял свят. Мнозина вярват, че молитвите и пожеланията, оставени между камъните на Стената на плача, няма да останат без отговор и надежда да се сбъднат. Пророк Иеремия предсказал, че Храмът ще бъде разрушен, но Западната стена ще се запази во веки веков. И за еврейския народа Стената на плача – това е спомен и молитваза Първия и Втория храм и мечта за третия Храм.

img_0788.jpg img_0801.jpg img_0861.jpg

Най посещаваното от туристите място си остава светинята за християнската религия – Храмът на гроба на Господ - е издигнат на мястото, на което според преданията е бил погребан и където възкръсва Исус Христос. Първата църква тук е построена през 335 г. По късно храмът е бил неколкократно разрушаван, възстановяван, опожаряван, преустройван, разширяван... През 1808 г. е имало голям пожар след който, през 1810 г. храмът е бил построен в сегашния си вид. Храмът днес се споделя от шестте изповедания на християнската църква: католическа, източно-православна, арменска, коптска, сирийска и етиопска, като за всяко има своя част и часове за молитва. Храмът Божи гроб може условно да се нарече паметник на Христос, макар че тук всичко, повече или по-малко, е свързано с Него. Вярващите, които посетят това божествено място - Йерусалим не бива да пропускат да минат и по VIADOLOROSA Пътят на Кръста – това е пътят свързващ местата, където Христос е бил съден, бичуван, до мястото където е погребан и възкръсва – Божи гроб. По цялото му протежение е имало различни събития, които са спирали шествието, според библейското предание. Канонизирани са 14 такива места – спирки. Всяка от тях е отбелязана с църква, часовник или паметна плоча. Днешният Стар град е 3-4 пъти по-малък от древния Йерусалим от периода на Ирод Велики. Към 66 г., към началото на ъстанието против Рим, градът достига връхната точка на разцвета и величието си. Населението му е било над 100 х. души и това е бил четвъртият по величие град след Александрия, Антиохия и Рим. Йерусалим е бил заобиколен от мощни крепостни стени. Кулите са се издигали на 30-40 м. Център и главен обект бил Храмът на хълма Мориа. Териториятана съвременния Стар град се очертава от стени, построени през 1536 г. от турския султан Сюлейман Великолепни. В Стария град има четири квартала: Еврейски, Арменски, Християнски и Мюсюлмански. Населението на Стария град е около 25 х. жители. Тук се намират и най-много от забележителностите: разкопки, църкви, джамии, синагоги, музеи.

img_1635.jpg
izrael.jpg

Следващата дестинация, към която можете да се насочите е Мъртво море, което е известно с много имена . Наричат го още “Дъното на света”, защото е най-ниската точка в света. Водната повърхност е на 404 м под нивото на Световния океан! Мъртво море е най-дълбоката земна депресия, достигаща на места 400 м. Морето се простира на 76 км от север на юг и на 12-17 км от запад на изток. Общата площ на водната повърхност е 1015 км2, а обемът на водата е 142,4 млрд. м3. Ежедневно от повърхността на Мъртво море се изпаряват 8 – 12 мм вода, за 100 г. брегът е напреднал с около 40 м. Крайбрежието на Мъртво море активно се усвоява като курортна зона. Тук са построени хубави хотели с развита лечебно-курортна база. Световно известен е курортът Айн-Бокек. Благодарение на лечебната кал и водата от Мъртво море се развива козметичната промишленост, известна в много страни по света. Планините, заобикалящи Мъртво море са величествени и много красиви. Тук можете да се разходите до пещерата на Цар Давид, да се насладите на водопадите, да отпиете вода от извора Айн-Геди, да видите диви кози, пустинни зайци, израстъци папирус.

img_1393.jpg

Продължавайки обиколката на Израел не трябва да пропускат да се потопите и в река Йордан , която води началото си от подножието на планината Хермон и влива водите си в Мъртво море чрез езерото Кинарет. В Йордан Йоан Предтеча е кръстил Исус, и затова христианите от цял се стичат тук, за да бъдат кръстени. Там, където Йордан изтича от Галилейското море се намира мястото на кръщението - "Йорданит", което държавата Израел специално е отделила за поклонниците.

img_1251.jpg img_1289.jpg

Един от най-красивите градове в Израел от римо-византийските времена е Кесария, който е разкопан през 50-те години на миналия век, е бил построен от Ирод Велики на земя, подарена му от римския кесар Август. В чест на императора е получил името «Кесария». В римския си период става главен град на Юдея и резиденция за римските прокуратори, в това число и Понтий Пилат (плоча с неговото име е била намерена при разкопки). Всички видове развлечения, създадени от гръко-римската култура - хиподрум, цитадион, театрон, амфитеатрон, бани и нимфиони са присъствали в Кесария. Широките улици, украсени с колонади и скулптури, езически храмове, аквадукти, пристанищни и административно-стопански постройки с прекрасни мозаечни подове се разкриват при разкопките, продължаващи и днес. Добре запазеният РИМСКИ ТЕАТЪР е бил реставриран през 60-те години, и се използва за вечерни концерти и оперни спектакли, а ВИЗАНТИЙСКАТА УЛИЦА, на която стоят две мраморни скулптури, вечер е осветена от разноцветни огньове. Градът, построен от кръстоносците през ХІІ-ХІІІ в. на мястото на Иродовата Кесария, представлява крепост, обиколена от ров и масивни стени, с тайни входове и стражеви кули. Посещението на Кесария е не само пътешествие в ранното средневековие и времената на Ирод. Това е и посещение на святи за християните места – оттук е тръгнало християнското движение към Европа, тук са стъпили апостолите Петър и Павел, тук е бил намерен «Светият Граал», от който, според преданията, е пил Исус по време на Тайната Вечеря. Кесария - това е и прекрасно място за отдих - с кафенета и ресторанти, плажове и клубове за гмуркане, с вечерни концерти и романтически разходки по осветените от огньове останки!

img_0550.jpg
img_0572.jpg img_0584.jpg

Продължавайки из величествените места в Израел не трябва да пропускате и Хайфа, който с право е смятан за един от най-красивите градове в света. Расположен на склоновете на легендарната планина Кармел, потънали в зеленина, галена от ласкавия средиземноморски вятър, тя е очаровала всеки, който се е приближавал към бреговете й. Някога тя е била избрана от френски монаси, за място да си построят манастир и се нарекли в чест на планината "кармелити". В олтара на църквата им се намира знаменитата пещера на пророк Илия. Последователи на Баха-Ули - основателя на бахайската вяра са разрушили разкошната Персийска градина и са издигнали свой Храм. В Хайфа са намерили убежище и отклонили се от исляма ахмеди, като нестандартната им бяла джамия с две минарета се издига на Кармел. Тук могат да се видят храмове на всички христиански църкви, даже и руска. Населението на Хайфа е 300 хиляди, от тях 20 хиляди са монаси, основно християни. В Хайфа има много промишлени предприятия, това е град-пристанище, но и град на студенти, които учат в университета и в Техниона (политехнически институт). В града има много интересни и необичайни музей, а за любителите на разходките са разралботени 4 маршрута с указатели. Където и да се спрете в Хайфа, пред Вас се разкрива удивително красива панорама. Най-великото творение в Хайфа е Бахайската градина. Ограден от Персийската градина, този уникален архитектурен комплекс, поразява с красотата и величието си. Позлатеният му купол се вижда отдалеч, към него се стичат бахаи ог всички краища на света, за да се помолят на гроба на мирза Али Мухамед – основателят на бахайската религия, чийто останки са били пренесени в Хайфа и се съхраняват под купола на храма. Най-важните празници на израелтяните са Пурим, Песах (Пасха), Йом Ацмут - Ден на Независимостта, Шавуот, Рош Ха Шана (Нова Година), Йом Кипур, Суккот, Ханука. Съботата е ден за почивка. Тя настъпва при залез слънце в петък, и завършва след залез слънце в събота. По същия начин настъпват всички национални празници. По време на съботите и празниците целият градски транспорт (освен такситата) спира работа. Според еврейските религиозни закони са забранени за ядене свинското, заешкото и раците. Евреите не употребяват много твърд алкохол, основно се пие вино. Говоримите езици в Израел са Иврит и Арабски. Също така се използват английски, френски, руски, испански, немски и идиш. Религиите са юдаизъм - 82%, ислям - 13% и християнство - 5%. Най-разпространеният в Израел транспорт е автобусът. Удобни, комфортни, с климакик, автобусите ви позволяват да пътешествате по цялата страна. Билетите се купуват направо от водача на достъпни цени. В събота и в дните на еврейските празници автобусите на работят. Маршрутните таксита курсират по основните направления както в градовете, така и между тях. Тарифата обикновено не е много по-висока от тази на автобусите. Такси може да си повикате по телефона (за това ще се погрижи администратора на хотела). Тарифите са две: дневна и нощна, (от 21.00 до 5.30 - 25% надценка).

img_0472.jpg izrael_1.jpg

Магазините обикновено са отворени от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 от неделя до четвъртък, а в петък - от 9:00 до 13:00. В събота магазините не работят. Специфични за Израел са керамиката, медните изделия, религиозните атрибути, изделията ръчна изработка. Израел е едно от най-добрите места на света за покупка на скъпоценни камъни и други златарски изделия. Израел е доставчик номер 1 в света по изработка и доставка на висококачествени диаманти. Данъкът за всички стоки и услуги - 17%, е включен в цените. Туристите имат правио на връщане на данъка в пунктовете, откъдето напускат на страната.

img_0702.jpg
снимки Ирена Георгиева

Даниела Георгиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 8104 |25.04.2008 Инвестират 2 млн. лв. в ремонт на почивни бази на централната власт . 0| 9150 |25.04.2008 22 български изби участват в изложението "Винотур" във Варна . 0| 5320 |24.04.2008 8000 туристи очаква Албена по празниците . 0| 5470 |23.04.2008 В Сандански чакат над 10 хил. чужденци за Великден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads