Реклама / Ads
2| 5393 |06.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Т.Дончев: Губим европари заради практико-приложни грешки

.
Томислав Дончев
15 млрд. лева е достъпното финансиране по всички оперативни програми. От тях 600-700 млн. лв. са свързани с покриване на разходи за проектантски труд. Това заяви министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев на конференция на тема „Мястото на архитектите и проектантите в повишаване на усвояемостта на европейските фондове и реализирането на качествени и устойчиви проекти в България”.
 

По думите му гилдията има отговорност, свързана с усвояването на европейски средства. Средната усвояемост за ЕС е 27 %, България сега е с 25 %, подчерта министърът.

Към момента са разплатени около 4.5 % от наличните средства, а договорените  са около 34 %.

Дончев подчерта, че сега всички инструменти са достъпни за България, нямаме нито един блокиран, ограничен. Това, което ще се случи и се случва, зависи само от нас – всички субекти по веригата, заяви той.

Министърът посочи, че усилията обикновено са били насочени към повишаване на административния капацитет, да се обучат служителите в общините. Според Томислав Дончев голяма част от тези усилия не са били особено резултатни, доколкото не са били практико-приложно ориентирани. Макар служителите да познават институциите на ЕС, те все още срещат затруднения с документацията и конкретната работа по проектите. Освен това, извън конкретния бенефициент, трябва да има хоризонтален диалог с всички специалисти – ако някой бенефициент е недотам подготвен, те да коригират неговата грешка, смята той.

Процентът на договорените средства до края на годината се очаква да бъде 40 %, а на разплатените – 10 %. Това ще бъде десетократен ръст, но най-важното е какво ще се случи. Всяка една инвестиция е изключително видима и нямаме право да даваме лоши примери. Най-дълбоката цел е процесът на модернизация, каза министър Дончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7033 |16.06.2010 Поход на босите и гладните към София заради тютюна . 1| 5494 |16.06.2010 Кр.Георгиева: Грешките в бюджета се наказват жестоко на пазарите . 1| 5513 |09.06.2010 НАП дублира проверки, заради съмнения в корупция . 1| 4922 |26.05.2010 О.Кътев: Не бива заради сигурността да жертваме свободата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads