Реклама / Ads
6| 8620 |28.06.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерти: Ощипвате се, ако сменяте левове в евро

.
Як обмен на левове в евро е регистриран в отделни чейнджбюра и клонове на банки вчера. Обмяната на валута е довела до опашки пред клонове на най-различни трезори вчера.
 

Финансисти коментираха по този повод, че няма никаква логика в подобни действия на хората, защото ситуацията с отделни банки няма нищо общо с валутния борд и не може да го застраши. Единственият резултат от подобни действия е, че хората правят излишни разходи за обмяната на валутата и на практика губят.

Държавата разполага с огромен финансов ресурс, който лесно и в рамките на ден може да реши евентуален проблем с недостига на кеш в ПИБ, ако такъв възникне, увериха банкери.

По данни към 31 март т.г. граждани държат в банката към 5,5 млрд. лв., а фирмите - около 2 млрд. лв. В същото време само фискалният резерв е в размер на 5,1 млрд. лв. по последни официални данни, без да се броят европейските средства.

Отделно около 2 млрд. лв. са налични във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Ресурсът на управление "Банково" в БНБ пък е в размер на още 7 млрд. лв. Освен това преди ден правителството привлече успешно от международните пазари още близо 3 млрд. лв., които също могат да се използват за подкрепа в сегашната ситуация.

Според банкери правителството има и много други инструменти за реакция, като например емитирането на краткосрочни ценни книжа на родния пазар. Банките у нас и без това разполагат с огромен свободен ресурс и със сигурност биха отпуснали заем на кабинета с цел опазване на стабилността.

Това означава, че при нужда държавата веднага може да изсипе милиарди в дадена банка и след като хората установят, че депозитите им се изплащат нормално, ще излязат от състоянието на паника и ще спрат да теглят средствата си, обясниха финансисти.

Според тях в случая с ПИБ няма да се стигне до налагане на специален надзор като в КТБ и банката ще продължи да работи нормално от понеделник другата седмица.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6450 |05.10.2012 Експерти: Бюджет 2013 бил като сватбата, на която се обещават пари . 17| 6083 |07.12.2011 Експерти: Катаклизми не идват, но трудни години-да! . 17| 6294 |28.03.2011 Експерти: Внос на тока - по-евтино от проекта "Белене" . 15| 5447 |31.01.2011 Експерти: Излизаме мъчително бавно от кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads